26.09.2024 / 15:19 Politika - Ministarski sastanak u New Yorku

Konaković: Pomirenje se gradi na dijalogu, istini i pravdi

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 26. septembra 2024. godine, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku, na 14. ministarskom sastanku Grupe prijatelja medijacije Ujedinjenih nacija pod nazivom “Održavanje kursa: jačanje medijacije u promjenljivom okruženju sukoba”, u organizaciji ministara vanjskih poslova Republike Turske Hakana Fidana i Republike Finske Eline Valtonen.

Obraćajući se učesnicima sastanka ministar Konaković je naglasio da je posredovanje ključni alat u diplomatiji te da predstavlja ključnu ulogu u sprječavanju i rješavanju sukoba.

Istaknuo je da medijacija pretpostavlja suprotstavljena stajališta, a cilj je spriječiti da te razlike prerastu u otvoreni sukob. Dodao je da je, unatoč izazovima, medijacija i dalje ključna za sprječavanje budućih sukoba. Ukazao je na činjenicu da Bosna i Hercegovina ima bogato iskustvo u ovoj oblasti.

“Nakon brutalne agresije, koja je uključivala genocid i ogromnu patnju, morali smo obnoviti našu zemlju. Uprkos počinjenim zločinima, morali smo da sjednemo sa onima koji su nas gađali. Uz podršku međunarodnih posrednika i partnera, vodili smo teške pregovore, uključujući Dejtonski sporazum, kojim je okončan rat”, naglasio je ministar.

Ocijenio je da je danas, 29 godina kasnije, Bosna i Hercegovina ojačala svoje kapacitete u diplomatiji i medijaciji te da smo naučili da se pomirenje gradi na dijalogu, istini i pravdi.

Poručio je da naše iskustvo dokazuje da medijacija može uspjeti i u najzahtjevnijim situacijama.

Na kraju je zaključio da su diplomati Bosne i Hercegovine spremni doprinijeti globalnim posredničkim naporima i podijeliti naše znanje te da ostajemo posvećeni radu ove Grupe i poticanju dijaloga za izgradnju mirnijeg svijeta.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo