26.09.2024 / 14:28 Politika - Ruski ambasador

Bocan-Harčenko: Rusija će štititi prava RS 'svom snagom'

Bocan-Harčenko: Rusija će štititi prava RS 'svom snagom'
Foto: Tanjug
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da će Rusija "svom snagom" štiti nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije, kao i sva prava koja je RS stekla na osnovu Dejtonskog sporazuma, jer, kako tvrdi, BiH može da opstane samo na tom osnovu.

- Situacija u BiH je jedna od kriznih tačaka u regionu i tu ćemo štiti Dejton, odnosno sva prava koja je Republika Srpska stekla kao rezultat dejtonskih pregovora i Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja ima i imaće. Јer samo na tom osnovu može BiH da opstane - rekao je Bocan-Harčenko u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu gdje je održao predavanje na temu "Rusko-srpski bilateralni odnosi u aktuelnim geopolitičkim okolnostima".

Bocan-Harčenko je, kako prenosi RTRS, kazao da ne postoji nijedno pitanje koje je Zapad srećno riješio u regionu ili koje je potpuno riješeno od 1991. godine.

- Ne samo BiH i Kosovo, koje su najveće krize, nego i tenzije sa Hrvatskom, uključujući neke manje-više prikrivene među državama u regionu, uključujući one koje su članice EU, što kazuje da je iluzija da se čim se zemlje Balkana pridruže EU automatski rješavaju sva pitanja - rekao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, Washington nije zainteresovan da se smiri potpuno situacija na Balkanu "jer njima, što je za Evropu teže, to je bolje".

Bocan-Harčenko je rekao da Srbija ostaje partner Rusije i naglasio da će Rusija nastaviti da koristi svoj položaj stalne članice Vijeća sigurnosti UN da štiti interese Srbije u Vijeću sigurnosti.

- Mi smo uz Beograd što se tiče Kosova. Koristićemo i dalje naš položaj kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN. Bez obzira na dijalog Beograda i Prištine, Vijeće sigurnosti UN ostaće osnovni teren rasprave oko Kosova - rekao je Bocan-Harčenko.

On je kazao da neriješena kriza oko Kosova i Metohije ostaje opasnost za Balkan i šire.

- Zapad je Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN kršio od samog početka, ali ona postoji. Štitićemo nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije svom snagom - rekao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je rekao da je najvažnije da Srbija nije pristala da uvede sankcije Rusiji, koje je Zapad uveo 2022. godine, i kazao da je takav postupak Srbije dobar osnov za nastavak saradnje, te da postoji veliki interes Moskve za razvoj odnosa sa Beogradom.

Bocan-Harčenko osvrnuo se i na govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na zasjedanju Generalne skupštine UN i anveo da je Vučić imao hrabar govor i da se izdvaja stav Srbije od niza država koje samo kolektivno ponavljaju ono što Zapad govori.

On je rekao da Vučić ima dosljedan stav prema saradnji sa Rusijom.

- Njegov stav oko Kosova i Metohije je isto veoma dosljedan i čvrst. Od dana kad je Rusije bila u Kontakt grupi znamo kako je teško da se brani svoj stav uz pritisak Zapada - rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o situaciji u svijetu, Bocan-Harčenko smatra da za aktuelnu krizu odgovornost snosi Zapad, jer na svaki mogući način pokušava da spriječi stvaranje multipolarnog svijeta.

- To je objektivno nemoguće, jer multipolarnost ili pokret naše zemaljske kugle prema multipolarnosti je objektivan razvoj. Takvih promjena je bilo i prije, a menja se konstelacija koja je postojala decenijama. Odnos SAD i EU i nekih drugih zemalja, nije normaln savezništvo nego dominacija Vašingtona - ukazao je Bocan-Harčenko.

On je kazao da kriza u vezi sa Ukrajinom nije nastala februara 2022. godine, kada je počela agresija na Ukrajinu, nego ranije – "jer je cilj bio da se postigne strategijski poraz Rusije".

- To je bilo i ranije rečeno na ovaj ili onaj način – ali nismo ni mi ni drugi budale da ne razumemo. Sada su počeli da govore otvoreno, ali su ovaj cilj izražavali i pre 2022. godine. Počelo je čim je Rusija počela da ekonomski osnažuje - rekao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador kazao je da se "na terenu Ukrajine vodi rat NATO-a i Zapada protiv Rusije" i da je situacija "nevjerovatno zaoštrena i na ivici je katastrofe".

Bocan-Harčenko je kazao kako Zapad "izgleda nema pojma" o tome ili ne želi da da ima razumijevanja za katastrofu na čijoj se ivici međunarodna zajednica nalazi.

On kaže i kako Rusija jeste zvanično proglasila da odustaje od strateških ugovora o kontroli naoružavanja, ali da u praksi i dalje razvija svoj vojni potencijal manje-više u tim okvirima, jer smatra da je važno biti uzdržan "koliko je to sada uopšte moguće".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo