26.09.2024 / 16:00 Politika - Sarajevo

Iz Ustavnog suda BiH prozvali političare: Kolike su vaše plate

Iz Ustavnog suda BiH prozvali političare: Kolike su vaše plate
Foto: Ustavni sud BiH

U jeku predizborne kampanje, politički pritisci na Ustavni sud Bosne i Hercegovine postaju sve izraženiji.

Tim povodom su se oglasili iz ove institucije.

"Najnoviji napadi usmjereni su na to da se građani, kao porezni obveznici, okrenu protiv institucije koja je ključna za očuvanje ustavnog poretka zemlje. Političari koriste dezinformacije o radu međunarodnih sudija i zloupotrebljavaju finansijske izvještaje kako bi pridobili glasove", navode u svom saopštenju.

Dodaju da određeni političari, čije plate finansiraju upravo građani, iznose poluistine o naknadama međunarodnih sudija, tvrdeći da je njihov mandat istekao te da ne bi trebali više obavljati svoje dužnosti.

No, prema Ustavnom sudu, ovo su neistinite informacije koje se koriste kako bi se manipulisalo javnim mišljenjem. Ističu da je osnovni razlog smanjenog broja riješenih predmeta činjenica da parlamenti entiteta još uvijek nisu imenovali domaće sudije, što je njihova ustavna obaveza.

Osim toga, političari prilagođavaju zaključke iz Izvještaja o finansijskoj reviziji Ustavnog suda za 2023. godinu u svrhu svog političkog djelovanja.

U svom saopštenju, Ustavni sud podsjeća na stvarnu tvrdnju Ureda za reviziju: "Zbog prestanka mandata dvojice sudija koje biraju parlamenti entiteta, nije bilo moguće održavati sjednice Velikog vijeća". Ova situacija direktno je uticala na dinamiku donošenja odluka, što je rezultiralo značajnim padom broja riješenih predmeta – sa 4.151 u 2022. godini na 1.510 u 2023. godini.

Ustavni sud jasno ističe da neizbor domaćih sudija od strane entitetskih parlamenata predstavlja jedini uzrok pada broja riješenih apelacija.

Sud napominje da, uprkos ovoj situaciji, građani i dalje u velikom broju podnose apelacije, što pokazuje povjerenje koje imaju u ovu instituciju. Od početka 2024. godine, Sud je primio 3.938 novih apelacija, dok je do sada uspio riješiti 1.985 predmeta, što iznosi nešto više od jedne trećine.

Ustavni sud zaključuje i pita zašto političari koji kritiziraju ovu instituciju ne iznose i podatke o vlastitim plaćama i naknadama, te ne govore o zakonima i koristima koje su donijeli građanima u toku svog mandata. Sud zaključuje da bi za porezne obveznike bilo korisnije da političari otkriju koliku platu primaju i šta su konkretno učinili za građane koje predstavljaju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo