24.09.2024 / 15:34 Politika - Za Vijesti.ba iz New Yorka

Konaković odgovorio Đuriću: Isporučite zločinca Đukića, pogledajte se u ogledalo!

Konaković odgovorio Đuriću: Isporučite zločinca Đukića, pogledajte se u ogledalo!
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Vučić, Đurić i Dodik su prijetili i da će ako se usvoji Rezolucija o Srebrenici biti konflikt na Balkanu...

Ministar vanjskih poslova BiH obratio se na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Elmedin Konaković je u govoru podsjetio na iskustva BIH sa agresijom na njen teritorij, počinjenim zločinima i genocide, te na koncu i činjenicu da se ratni zločinci i dalje sakrivaju u susjednim državama, poput Srbije, koja im pruža zaštitu i utočište, kao u slučaju Novaka Đukića.

Uslijedila je reakcija srbijanskog ministra vanjskih poslova Marka Đurića, koji je rekao da je Konaković zloupotrijebi sastanak Pokreta nesvrstanih zemalja u New Yorku da bi optužio Srbiju i srpski narod za agresiju i označio ih kao zločince i agresore.

Konakovića smo, neposredno prije početka sjednice GS UN-a zamolili za komentar na Đurićeve tvrdnje.

Šef bh. diplomatije u razgovoru za Vijesti.ba poručuje Đuriću: "Neka nam isporuče Novaka Đukića i ostale ratne zločince i neka time započne neka nova era odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Konaković dodaje da “sve dok to ne urade, nemaju nikakvo pravo da drže bilo kome moralne pridike”.

“Neka pogledaju presudu Simatoviću i Stanišiću, neka pogledaju radni staž Ratka Mladića koji je nagrađen, unaprijeđen, penzionisan, plaćan sa plate Vojske Srbije. I, mi nismo generacija političara kojoj oni mogu prodavati maglu onako kako su do sada prodavali. Njegova reakcija me uopšte ne zanima”.

Konaković navodi da su oni i kod usvajanja Rezolucije prepadali ljude.

- I to upravo u ovoj zgradi u kojoj sad sjedimo, kako će, ako se usvoji Rezolucija o Srebrenici biti konflikt na Balkanu. To su govorili Vučić, Đurić i Dodik. I, evo, živimo jedno normalno vrijeme sa činjenicom da napokon imamo sjećanje na žrtve genocida u Ujedinjenim nacijama, u Generalnoj skupštini. Ovim što govori zaista pokazuje maksimum bahatosti i bezobrazluka jer, istovremeno, dok on to priča, u udžbenicima Republike Srpke stoje slike Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih zločinaca koji su njihovoj djeci prezentirani kao velikani, heroji i uzori. Dok Srbija ne promijeni taj narativ i svoje ponašanje nikada u nama neće imati sagovornika kakvog oni priželjkuju, kaže Konaković za Vijesti.ba.

Istu poruku ima i za političare iz bh. entiteta RS.

- Neka Željka Cvijanović objasni šta misli o ratnim zločincima u knjigama i udžbenicima obrazovnog sistema RS-a i neka to bude pogled u ogledalo, moguća katarza i neka time pošalje neke pozitivne poruke. Sve dok to rade, još jednom ponavljam, u nama će imati odgovore kakve zaslužuju, zaključuje Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo