26.09.2024 / 15:08 Politika - Sarajevo

Kolegij oba doma PSBiH - Soreca: Što prije postići saglasnost oko Plana rasta

Kolegij oba doma PSBiH - Soreca: Što prije postići saglasnost oko Plana rasta
Foto: PSBiH
Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Luigijem Sorecom i poželjeli mu uspješan rad u našoj zemlji.

Naglašena je potreba da se što prije postigne saglasnost oko Plana rasta jer ne samo da to za Bosnu i Hercegovinu donosi brojne benefite nego i predstavlja snažan poticaj za dalji zajednički rad političkih aktera u zemlji i Evropske komisije za koju je danas rečeno da i dalje snažno ohrabruje reformske procese u BiH.

Po riječima ambasadora Sorece, uloga Parlamentarne skupštine BiH u stvaranju uvjeta za brži napredak je vrlo velika jer, kako je naglasio, upravo parlamentarci predanim radom i donošenjem bitnih zakona mogu promijeniti ukupan ambijent i bitno ubrzati reformske procese.

Ambasador Soreca izrazio je i očekivanje da će u vrlo kratkom periodu biti ratificiran Sporazum o priznavanju profesionalnih kvalifikacija medicinskih sestara, veterinara, farmaceuta i babica koji je dio Berlinskog procesa, zatim da će biti usvojen Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2027. kao i biti imenovan sastav Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo