26.09.2024 / 09:00 Politika - New York

Lažni mirotvorac Vučić i u pismu UN-u negira suverenitet BiH

Lažni mirotvorac Vučić i u pismu UN-u negira suverenitet BiH
Aleksandar Vučić

Srbija je uputila pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine, kao odgovor na istupanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

 

Kako prenosi Tanjug, Srbija u pismu navodi da je Bećirović iznio niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda. U pismu se naglašava i da je “političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome prijetnja čini još malicioznijim”.

Upravo naglašavanje podrške teritorijalnom integritetu, bez pominjanja suvereniteta BiH najbolje govori zašto je Bećirović imao potrebe održati ovakav govor pred UN-om. Negiranje suvereniteta BIH je upravo dokaz da se aktuelno vodstvo Srbije drži uputa napisanih u SANU Memorandumu 2, u kojem je jedna od bitnijih ona o podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Jer, suverenitet označava sve ono što Vučić želi da ospori Bosni i Hercegovini: vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti; Suverenitet koji je, uz stanovništvo, teritorij i pravni poredak, jedno od bitnih obilježja države; Unutrašnji suverenitet koji znači da je država najviša vlast na svom teritoriju te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija ni pojedinac; Vanjski suverenitet koji znači da je država neovisna i ravnopravna u odnosima s drugim državama.

U pismu Srbije upućenom UN-u dalje se ističe kako Srbija nije prijetnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost. Stav Srbije je, kako se navodi u pismu, da se mora uložiti napor da se, umjesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana.

Lažni mirotvorac Vučić, zapravo je lider koji svoju političku retoriku gradi na tobožnjem pomirenju dok istovremeno suštinski veliča genocidnu politiku Slobodana Miloševića, dokazanu u brojnim presudama Tribunala u Hagu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo