10.02.2024 / 13:49 Svijet - Teheran

Iran uputio zahtjev FIFA da suspenduje Izraelski fudbalski savez zbog rata

Iran uputio zahtjev FIFA da suspenduje Izraelski fudbalski savez zbog rata
Foto: IRNA

Iranski fudbalski savez saopćio je 10. februara da je zatražio od Međunarodne fudbalske federacije FIFA da suspenduje Izraelski fudbalski savez zbog rata koji ta zemlja vodi u Pojasu Gaze, prenosi AFP.

U saopćenju objavljenom na sajtu Iranskog fudbalskog saveza, navodi se da je Iran zatražio od FIFA da "potpuno suspenduje" izraelski savez "iz svih aktivnosti koje se odnose na fudbal".

U zahtjevu se također traži da FIFA i njeni savezi poduzmu "hitne i ozbiljne mere" da spriječe "nastavak izraelskih zločina i osiguraju hranu, vodu za piće, lijekove i medicinske potrepštine za nevine ljude i civile".

Rat u Gazi počeo je 7. oktobra iznenadnim napadom Hamasa na Izrael. Evropska unija i Sjedinjenje Američke Države (SAD) Hamas su označili kao terorističku organizaciju.

U napadu Hamasa na Izrael, stradalo je 1.160 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a zasnovanom na zvaničnim podacima izraelskih vlasti.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će iskorijeniti Hamas. Pokrenuo je vazdušne napade i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojima je prema podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu pod kontrolom Hamasa, stradalo više od 27.000 ljudi, uglavnom žena i djece.

Iran je pozdravio napad Hamasa 7. oktobra kao "uspeh", ali je negirao bilo kakvu direktnu umješanost.

Islamska republika ne priznaje Izrael, svog zakletog neprijatelja, i zabranjuje svaki kontakt između iranskih i izraelskih sportista.

Iranske vlasti su prošlog augusta izrekle doživotnu zabranu dizaču tegova Mostafi Rajaeiju, nakon što se rukovao sa izraelskim takmičarem na događaju u Poljskoj, preneli su tada državni mediji.

Iranski savez za dizanje tegova razriješio je funkcije i šefa delegacije za takmičenje Hamida Salehinija. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei 2021. pozvao je sportiste "da se ne rukuju sa predstavnikom (izraelskog) zločinačkog režima kako bi dobili medalju".

Grupa bliskoistočnih fudbalskih asocijacija, uključujući Palestinu, Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, također je tražila od FIFA da suspenduju Izrael zbog rata u Gazi, izvijestio je Sky News 8. februara.

FIFA za sada nije komentarisala ovaj zahtjev.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo