24.09.2024 / 21:43 Svijet - Olakšavali transakcije

Procurjeli dokumenti otkrili: Wagner grupa koristila zapadne banke za operacije u Africi

Procurjeli dokumenti otkrili: Wagner grupa koristila zapadne banke za operacije u Africi
Foto: Agencije

Banke JPMorgan Chase i HSBC obrađivali su račune za afričke operacije ruske plaćeničke grupe Wagner.

Podsjetimo, grupu Wagner je osnovao ‘Putinov kuhar‘ Jevgenij Prigožin, a njegovu privatnu vojsku SAD-a su optužile za “masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i druge brutalnosti nad nedužnima” u Africi.

Wagner grupa je postala poznata po pružanju plaćeničkih usluga represivnim diktatorima i po učestvovanju u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

C4ADS, think thank iz Washingtona, koji je objavio izvještaj o procurjelim dokumentima, rekao je da su transakcije pokazale da Prigožin i Wagner ne bi mogle uspostaviti uporište u Africi bez korištenja legitimnog financijskog sistema. Zapadne banke tvrde da nisu mogle znati ko stoji iza firmi preko kojih su stizale uplate, prenosi Jutarnji.hr.

Spomenuti dokumenti tako pokazuju, piše Financial Times, kako je Prigožin, koji je ubijen prošle godine nakon pokušaja pobune protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, uspio uspostaviti, "transnacionalno kriminalno carstvo zahvaljujući afričkim prirodnim resursima, a sve preko platnih sistema zapadnih financijskih institucija".

Jedna faktura tako pokazuje da je u augustu 2017. Meroe Gold, sudanska rudarska firma koja je bila paravan za Wagnera, poslala uplatu s lokalnog bankovnog računa putem JPMorgan Chasea kao posredničke banke u New Yorku - prodavaču u Kini.

Druga faktura iz iste godine pokazuje da je Meroe Gold putem Hang Seng banke, koja je dio HSBC grupe, kineskoj firmi uplatio novac za dizel generatore i rezervne dijelove. Zasad nema naznaka da su banke bile svjesne da obavljaju transakcije koje su naručili paravan-entiteti Wagner grupe, dodaje Financial Times.

Valja naglasiti kako Meroe Gold nije bio pod američkim sankcijama u vrijeme isplata, no Prigožin je pod sankcijama od 2016. Meroe je stavljen pod američke sankcije 2018. jer je, kako stoji u optužbi, bio u “vlasništvu ili pod kontrolom Prigožina” i pomagao mu u “iskorištavanju prirodnih resursa Sudana za osobnu korist ”.

HSBC je odbio komentirati konkretne transakcije u Sudanu, ali banka tvrdi kako je "duboko predana borbi protiv financijskog kriminala i integritetu globalnog financijskog sustava".

- Značajno smo uložili u izgradnju i održavanje učinkovitog kontrolnog okvira za otkrivanje i ublažavanje ovog rizika - napisali su izjavi.

Iz JPMorgana su poručili kako " nisu pronašli nikakve zapise koji odgovaraju navedenim transakcijama."

Godinu dana nakon smrti osnivača Wagner grupe Jevgenija Prigožina, Kremlj drži potpunu kontrolu nad Wagnerom, moćnom plaćeničkom grupom koju je ovaj osnovao. Paravojna jedinica danas je uglavnom integrisana u Afrički korpus ruskog ministarstva odbrane, ali dalje drži golemu moć u Africi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo