24.09.2024 / 20:15 Svijet - Obraćanje u New Yorku

Erdogan: Savez čovječanstva treba zaustaviti Netanyahua kao što je zaustavio i Hitlera

Erdogan: Savez čovječanstva treba zaustaviti Netanyahua kao što je zaustavio i Hitlera
Foto: X

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je međunarodnu zajednicu da zaustavi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao što je to učinio prije nekoliko generacija s nacističkim diktatorom Adolfom Hitlerom, javlja Anadolu.

Erdogan se obratio učesnicima 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, a na početku govora je pozdravio delegaciju Palestine i izrazio nadu da je to historijsko prisustvo posljednji korak ka punopravnom članstvu Palestine u Ujedinjenim nacijama.

- Pozivam sve države da što prije priznaju državu Palestinu, tako što će biti na pravoj strani historije u ovom vrlo kritičnom periodu - poručio je Erdogan.

Ističući da se obraća kao lider Turske koja nije daleko od tenzija, već u njihovoj žiži, Erdogan je kazao da na govornici želi iznijeti činjenice i istine koje neki ne žele čuti.

- Ujedinjene nacije, pod čijim smo krovom sada, osnovane su zbog održavanja međunarodnog mira i sigurnosti nakon Drugog svjetskog rata, u kojem su živote izgubili milioni ljudi. Uspostavom Ujedinjenih nacija, očekivanja za globalnu stabilnost, mir i pravdu ponovo su procvjetala, a nade u mir ponovo su iznikle. Međutim, sa žaljenjem vidimo da su posljednjih godina Ujedinjene nacije bile neefikasne u ispunjavanju svoje osnivačke misije. Sve više se UN pretvara u nefunkcionalnu, glomaznu i inertnu strukturu - kazao je Erdogan.

Podsjetivši na svoju stalnu poruku da je "svijet veći od pet", u kontekstu ekskluzivnog prava pet stalnih članica Vijeća sigurnosti na veto, Erdogan je kazao da su međunarodni mir i sigurnost previše važni da bi bili prepušteni hirovima pet privilegiranih zemalja. Dodao je da je najdramatičniji primjer toga masakr koji u Gazi traje već 353 dana.

- Više od 41.000 Palestinaca izgubilo je život u izraelskim napadima koji se neprekidno nastavljaju od 7. oktobra. Četrdeset i jedna hiljada ljudi, uglavnom djece i žena, brutalno je ubijeno. Opet, niko ne zna gdje se nalazi više od 10 hiljada stanovnika Gaze, od kojih su većina djeca. Isto tako, blizu 100 hiljada ljudi je povrijeđeno. Ubijena su 172 novinara pokušavajući da obavljaju svoju dužnost u teškim uslovima. Ubijeno je više od 500 bolničara koji su radili na spašavanju života. Ubijeno je više od 210 pripadnika Ujedinjenih nacija i humanitarnih radnika koji su pritekli u pomoć stanovnicima Gaze koji se bore s glađu i žeđu. Bombardovali su 820 džamija i tri crkve, koje se ne smiju dirati ni u ratu. Pogodili su desetine bolnica, stotine škola i više od 130 kola hitne pomoći koja su prevozila pacijente - kazao je Erdogan.

- Nisu samo djeca ta koja umiru u Gazi. U isto vrijeme, sistem Ujedinjenih nacija umire, istina umire, vrijednosti koje Zapad tvrdi da brani umiru, nade čovječanstva da će živjeti u pravednijem svijetu umiru jedna po jedna. Ovdje otvoreno pitam organizacije za ljudska prava: Nisu li oni u Gazi i na Zapadnoj obali ljudska bića? Zar djeca u Palestini nemaju pravo da uče, žive i igraju se na ulici? Pitam međunarodne medije: Nisu li novinari koje je Izrael ubio u direktnom prenosu i čije su kancelarije pretresene vaše kolege? Vijeće sigurnosti UN-a pitam šta čekate da spriječite genocid u Gazi i da kažete stop ovom ugnjetavanju i varvarstvu? Šta čekate da zaustavite mrežu masakra koja ugrožava živote vlastitih građana, zajedno s palestinskim narodom, i uvlači cijeli region u rat za svoj politički prosperitet? Pitam i one koji bezuslovno podržavaju Izrael: Dokle ćete podnositi sramotu gledanja i učešća u ovom masakru? - poručio je Erdogan.

Ističući kako je međunarodna zajednica pala na ispitima u Gazi, Ramallahu, Libanu, Erdogan je kazao da su dešavanja u Palestini pokazatelj velikog moralnog kolapsa.

- Ovdje bih želio jasno iznijeti jednu činjenicu. Izraelska administracija, ne poštujući osnovna ljudska prava, vrši etničko čišćenje i direktan genocid nad nacijom i narodom te korak po korak okupira njihovu teritoriju. Palestinci, čija su sloboda, nezavisnost i najosnovnija prava uzurpirani, s pravom koriste svoja legitimna prava otpora naspram ove okupacije i ovih aktivnosti etničkog čišćenja. Opravdani otpor palestinskog naroda protiv onih koji okupiraju njihovu zemlju suviše je plemenit, častan i herojski da bi se smatrao nelegitimnim. Odavde još jednom od sveg srca pozdravljam svoju palestinsku braću i sestre koji brane svoju domovinu po cijenu života - istakao je.

Dodao je da Turska podržava i procese prevazilaženja kriza u Libiji i Sudanu.

Ukazao je i na neophodne korake u borbi protiv klimatskih promjena i cyber prijetnji te je dodao da su prošlosedmični cyber napadi u Libanu pokazali kako se tehnologija može pretvoriti u smrtonosno oružje.

Također je upozorio da je nedvojbeno da se mržnja prema islamu, ksenofobija i rasizam šire svijetom poput otrovnog bršljana.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo