23.09.2024 / 20:00 Svijet - Generalna skupština

Rusija usred UN-a doživjela veliki poraz!

Rusija usred UN-a doživjela veliki poraz!
Foto: UN
Generalna skupština UN-a usvojila je ključni dokument Sammita budućnosti, tzv. Pakt o budućnosti, uprkos protivljenju nekoliko država među kojima se najviše isticala Rusija.

Summit of the Future održava se u New Yorku (22. - 23. septembra), a Pakt o budućnosti je izglasan već prvoga dana, javlja Reuters, nakon devet mjeseci pregovora.

Rusija je pokušala opstruirati usvajanje Pakta o budućnosti na sjednici skupštine UN-a, ali nije uspjela. Prema riječima ruskog predstavnika, zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeya Veršinjina, "niko nije zadovoljan ovim paktom" te je predložio amandmane na dokument, ali ipak nije uspio iako je tvrdio da pakt "zastupa interese Zapada".

Imao je primjedbe na 25 odredbi dokumenta, uključujući osiguravanje pristupa seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima, navodi, RSE. Ruski prijedlog podržalo je samo šest zemalja - Bjelorusija, Nikaragva, Sjeverna Koreja, Iran, Sudan i Sirija, a 15 država bilo je suzdržano.

No, kako navodi Associated Press, odbijanje Meksika i afričkih zemalja, s kojima Rusija nastoji izgraditi "savezničke i partnerske odnose" te je očekivala njihovu podršku, ocijenjeno je kao ozbiljan udarac Moskvi. No, Sergej Veršinjin je ipak na kraju izjavio da Rusija ne može prihvatiti dokument, odnosno, kako prenosi ruska prorežimska agencija Ria novosti, "dio odredbi o razoružanju, sudjelovanju nevladinih organizacija u radu UN-a i Uredu visokog povjerenika za ljudska prava".
Rekao je da su koordinatori pripreme teksta u njega uključili samo ono što su diktirale zapadne zemlje. Prema njegovu mišljenju, kontroverzna pitanja u tekstu nisu riješena od samog početka do samog kraja.

"Zapravo, niko od članova UN-a nije zadovoljan dokumentom", istaknuo je Veršinjin, iako je, uprkos pokušaju ruske blokade, Pakt izglasan velikom većinom jer su 143 zemlje glasovale za.

Time je skupština UN-a odobrila Pakt o budućnosti koji uključuje 56 odredbi vezanih uz klimatske promjene, rodnu nejednakost, siromaštvo, glad, nuklearno oružje i rizike korištenja umjetne inteligencije. Ključni dokument, Pakt za budućnost, nastao je posredovanjem Njemačke i Namibije, a obuhvata sveopštu reformu UN-a, teme održivog razvoja, međunarodne sigurnosti, saradnje u području nauke, tehnologije i inovacija, probleme mladih i budućih generacija te transformacije globalnog upravljanja.

Osim toga, poduzet će se mjere koje mogu UN učiniti učinkovitijim i reformisati njegove institucije, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo