24.09.2024 / 22:39 Svijet - Večera Atlantskog vijeća

Giorgia Meloni i Elon Musk: Neočekivan savez na svjetskoj političkoj sceni

Prije godinu dana, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je u centru pažnje na glamuroznoj gala večeri Atlantskog vijeća u New Yorku.

Međutim, ove godine u centru pažnje su bili kontroverzni milijarder Elon Musk i italijanska premijerka Giorgia Meloni.

U ponedjeljak navečer, prestižni think tank dodijelio je Meloni nagradu "Global Citizens Award" na svečanoj večeri, koja je postala centralni događaj godišnjeg okupljanja svjetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Na zahtjev italijanske premijerke, Musk je bio pozvan da predstavi Meloni — potez koji je izazvao široko neslaganje među zaposlenicima think tanka.

Međutim, gledajući dešavanja na pozornici u Ziegfeld Ballrooomu u centru Manhattana, ne bi se reklo da je bilo išta osim ljubavi u zraku, piše POLITICO.

Musk, nekonvencionalni mogul koji je naljutio regulatore sa obje strane Atlantika i pružio podršku Donaldu Trumpu u nadolazećim predsjedničkim izborima u SAD-u, predstavio je Meloni u sjajnim tonovima — kao “nekoga ko je čak ljepši iznutra nego izvana” i “autentičnu, poštenu i promišljenu osobu.”

“To se ne može uvijek reći za političare,” dodao je Musk, uz smijeh iz publike, referirajući se na Melonine političke kolege.

Italijanska liderka je, pak, odgovorila hvaleći Muskovo “dragocjenu genijalnost.”

Njih dvoje su se ranije nekoliko puta sreli, s tim da je Meloni ugostila milijardera u svojoj službenoj rezidenciji u Rimu prošle godine, gdje su razgovarali o zajedničkim interesima poput pada nataliteta na Zapadu i potencijala umjetne inteligencije. Musk je također bio gost govornik na političkom festivalu koji je prošlog decembra organizovala Melonina krajnje desničarska stranka Braća Italije.

No, ponedjeljak je bio Melonin trenutak. Nakon kratkog Muskova govora — i kratkog zagrljaja s vlasnikom X-a i Tesle — 47-godišnja Meloni, koja je prije skoro dvije godine postala prva žena premijerka Italije, iskoristila je 15-minutni govor kako bi predstavila svoju viziju zapadnog konzervatizma.

Osim kratkog spominjanja italijanske podrške Ukrajini, Meloni se držala podalje od savremenih geopolitičkih tema. Umjesto toga, krenula je u dugu izložbu svoje konzervativne filozofije. Koristeći članak Anthonyja J. Constantinija, objavljen prošle godine u POLITICO-u, kao odskočnu dasku, Meloni je krenula u strastvenu odbranu “vrijednosti” Zapada i “civilizacije izgrađene tokom stoljeća.”

Patriotizam, rekla je, “najbolji je odgovor na dekadentizam”, te je osporila ideju o “neizbježnom padu Zapada.”

“Braniti naše duboke korijene je preduvjet za ubiranje zrelih plodova,” rekla je italijanska premijerka.

U sedmici kada se svjetski lideri okupljaju kako bi unaprijedili uzrok multilateralizma na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, Meloni je, nasuprot tome, branila patriotizam, hvaleći Zapad kao “civilizaciju izgrađenu tokom stoljeća.”

“Naša sloboda i naše vrijednosti, i ponos koji osjećamo prema njima, su oružja kojih se naši neprijatelji najviše plaše,” izjavila je, citirajući konzervativne filozofe poput Rogera Scrutona i Giuseppea Prezzolinija.

“Zapad je sistem vrijednosti u kojem je pojedinac u centru, muškarci i žene su jednaki i slobodni, i stoga je sistem demokratski i temelji se na vladavini prava. Pitam se — jesu li to vrijednosti kojih bismo se trebali stidjeti?”

Govoreći na engleskom jeziku, Meloni je držala pažnju više od 600 prisutnih na ekskluzivnoj večeri — i dobila ovacije od Muska, koji je sjedio za stolom pored svoje majke, manekenke i nutricionistkinje Maye Musk.

Za Meloni, koja se pojavila kao politička snaga s kojom treba računati na sceni EU nakon što je njena stranka ostvarila dobar rezultat na evropskim parlamentarnim izborima ovog ljeta, ovo je bio svojevrsni izlazak pred moćne svjetske igrače u oblasti vanjske politike i think tankova u SAD-u.

Meloni, koja je ranije govorila na CPAC-u, američkoj konzervativnoj političkoj konferenciji koja je postala popularno mjesto za pristalice Trumpove verzije republikanizma, nije eksplicitno podržala nijednog kandidata za novembarske predsjedničke izbore. (U junu je imala topao susret s trenutnim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući, što je pojačano njenom podrškom Ukrajini, što je politika koja je razlikuje od drugih desničarskih evropskih lidera poput mađarskog premijera Viktora Orbána.)

No, iako nije eksplicitno podržala Trumpa, Meloni je dobro pozicionirana da postane EU posrednik s republikanskim kandidatom ako on pobijedi na američkim izborima u novembru. Njena povezanost s Muskom također bi je mogla učiniti korisnim posrednikom s vlasnikom X-a, s obzirom na njegove sporove s EU zvaničnicima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo