24.09.2024 / 19:35 Svijet - Ostaje stari sistem

Propao Trumpov pokušaj promjene zakona u Nebrasci, ide u korist Harris

Propao Trumpov pokušaj promjene zakona u Nebrasci, ide u korist Harris
Foto: The Hill

Guverner Nebraske, Jim Pillen, rekao je u utorak da „nema planova da sazove vanrednu sjednicu“ kako bi promijenio način na koji država dodjeljuje elektorske glasove u sistem pobjednika uzima sve, čime se okončava napor koji je predvodio Donald Trump.

Ova objava dolazi nakon što je republikanski senator Mike McDonnell izjavio da neće podržati posljednji pokušaj da se poništi zakon koji dodjeljuje elektorske glasove prema kongresnim okruzima.

„Uzimajući u obzir sve što je u pitanju za Nebrasku i našu zemlju, ostavili smo svaki inch na terenu kako bismo to postigli“, rekao je Pillen, republikanac, u izjavi.

„Nažalost, nismo mogli uvjeriti 33 državna senatora. Senator Mike McDonnell iz Omahe potvrdio je da nije voljan glasati za sistem pobjednika uzima sve prije izbora 2024. To je duboko razočaravajuće za mene i mnoge druge koji su tako marljivo radili kako bi osigurali da se glasovi svih Nebraskanaca ravnopravno traže na ovim izborima. Na osnovu nedostatka 33 glasa, nemam planove da sazovem vanrednu sjednicu o ovom pitanju prije izbora 2024. Zahvalan sam mnogim Nebraskanima koji su se čuli tokom ovog procesa.“

Ova izjava stavlja tačku na saga koja je uključivala Trumpove pokušaje da pritisne zakonodavce da promijene zakon u Nebraski na vrijeme za glasanje u novembru. Država Cornhusker dodjeljuje dva elektorska glasa za pobjednika popularnog glasanja u cijeloj državi i jedan za pobjednika popularnog glasanja u svakom od tri kongresna okruga. Trump je osvojio svih pet elektorskih glasova Nebraske 2016. godine, ali je 2020. osvojio samo četiri, dok je Joe Biden osvojio glas iz okruga Omaha, piše CNN.

Borba za jedan elektorski glas iz 2. kongresnog okruga, koja je postala poznata kao plava tačka Omahe, postala je simbol koliko je trka između Trumpa i Kamale Harris bliska.

Čak i ako bi Harris osvojila „plavu zid“ države Wisconsin, Michigan i Pennsylvania, ali ne bi osvojila nijednu drugu ključnu bojišnicu, još uvijek bi joj bio potreban elektorski glas iz 2. okruga kako bi osigurala 270 elektorskih glasova potrebnih za osvajanje Bijele kuće.

Trump vjeruje da će osvojiti četiri elektorska glasa iz Nebraske, ali je sve više zabrinut zbog petog, zbog čega on i njegovi republikanski saveznici poduzimaju kasni napor da promijene zakon o izborima u državi samo nekoliko sedmica prije nego što se glasa. Prošle sedmice, uključio se u sastanak sa senatorima, pozivajući ih da promijene zakon o izborima prije novembra.

Pillen, republikanski guverner države, rekao je da je spreman sazvati vanrednu sjednicu zakonodavne vlasti Nebraske prije izbora u novembru kako bi promijenio zakon, ali samo ako bude dovoljno podrške. Pokušaj ranije ove godine nije uspio da promijeni zakon koji je jedinstven za Nebrasku i Maine.

Bivši predsjednik se oglasio povodom ove borbe u objavi na društvenim mrežama u ponedjeljak navečer, rekavši: „VOLIM OMAHU i osvojio sam je 2016. godine. Izgleda da ću morati ponovo to učiniti!!!“

Ipak, Trump i republikanci su praktično potrošili malo novca u tom okrugu, dok kampanja Harris troši milione kako bi ponovno osvojila taj jedini elektorski glas, s grassroots naporima koji se odvijaju ispred dvorišta širom Omahe, uz znakove s plavim tačkama, što je nada za demokrate u moru crvene Nebraske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo