20.09.2024 / 20:06 Svijet - Uznemirujuće

Internetom kruži jeziva snimka izraelskih vojnika: Pogledajte šta rade

Internetom kruži jeziva snimka izraelskih vojnika: Pogledajte šta rade
Foto: Agencije
Izraelski vojnici snimljeni su kako guraju tri očito beživotna tijela s krova tokom akcije na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, što bi bio posljednji u nizu incidenata izraelskih snaga od početka rata između Izraela i Hamasa, ...

... za koje grupe za ljudska prava kažu da ukazuju na obrazac korištenja prekomjerne sile prema Palestincima.

Incident se dogodio u gradu Qabatiya na sjeveru okupirane Zapadne obale, gdje izraelska vojska od kraja augusta izvodi racije velikih razmjera u kojima su, kako tvrdi palestinsko ministarstvo zdravstva, izraelske snage ubile desetke ljudi.

"Ovo je ozbiljan incident koji se ne poklapa s vrijednostima IDF-a i očekivanjima od vojnika IDF-a. Incident se provjerava", saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF). IDF je odbio komentarisati pitanje jesu li umiješani vojnici pod istragom. Novinska agencija AP je saopćila da je jedan od njihovih novinara svjedočio incidentu. U agenciji nisu mogli odmah potvrditi identitet ili lokaciju na kojoj su se nalazila tijela, kao ni broj mrtvih u izraelskom napadu.


Izrael tvrdi da su izraelske snage u četvrtak ubile sedam palestinskih militanata, četiri u obračunu vatrenim oružjem i tri u zračnom napadu na automobil u kojem su se nalazile osobe koje su pucale na izraelske vojnike. Do petka nijedna militantna grupa nije potvrdila da su među ubijenima njihovi borci.

"Buldožer je pokušao srušiti kuću kako bi došao do tijela. To nije uspjelo. Vojnici su prišli gore i nogama udarali i gurali tijela s krova, kao što smo vidjeli", rekao je za CNN Ameed Shehadeh, dopisnik Al-Arabije koji je također svjedočio incidentu, kako prenosi The Guardian. Rekao je da je četvrto tijelo bačeno sa susjednog krova nekoliko metara ispod.

Na snimci koju je dobio AP, vide se tri vojnika kako podižu nešto što izgleda kao ukočeno tijelo i vuku ga prema rubu krova dok drugi vojnici stoje na tlu ispod. Vojnici na krovu gledaju preko ruba prije nego što bace tijelo.

Na susjednom krovu, vojnici na snimci drže još jedno očito beživotno tijelo za udove i bacaju ga preko ruba. U trećem slučaju, vojnik nogom udara tijelo gurajući ga tako prema rubu prije nego ono padne i nestane iz vida. Fotografije koje je snimio AP tokom racije u četvrtak pokazuju buldožer izraelske vojske koji se kreće blizu zgrada gdje su tijela bačena.

Pri povlačenju iz racija, izraelska vojska obično ostavlja na području akcije sve Palestince, a ponekada ih odvede u Izrael. Prema međunarodnom pravu, vojnici bi trebali osigurati da se s tijelima, uključujući i ona neprijateljskih boraca, postupa primjereno.

"Nema vojnih razloga da se ovo radi. To je samo divljački način postupanja s palestinskim tijelima", komentarisao je Shawan Jabarin, direktor palestinske grupe za prava Al-Haq, nakon što je pogledao snimku. On kaže da je video šokantan, ali ne i iznenađujući te kako sumnja da će Izrael provesti valjanu istragu. Izraelska vojska rijetko kazneno goni vojnike u slučajevima prijavljenih povreda Palestinaca, navode grupe za ljudska prava.

"Najviše što će se dogoditi je da će vojnici biti disciplinski kažnjeni, ali neće biti prave istrage i pravog kaznenog progona", rekao je.

Palestinski političar Mustafa Barghouti nazvao je postupanje s tijelima "barbarskim činom koji pokazuje razmjere degradacije i brutalnosti ponašanja okupacijske vojske".

"Vidjeli smo tu video snimku i smatramo je duboko uznemirujućom. Ako se dokaže da je autentična, jasno bi prikazivala odvratno i nečuveno ponašanje profesionalnih vojnika", izjavio je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo