26.06.2023 / 21:03 BiH - Mladi za ponos

Susret škola: Najmasovniji skup bh. dijaspore u Britaniji

Mladi Bosanci i Hercegovci u najljepšem svjetlu predstavili svoju domovinu ...


Birmingham je ponovo bio centar kulturnih događanja bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji gdje je održan 24. Susret bosanskohercegovačkih dopunskih škola.

Domaćin najmasovnijeg susreta bh. građana na Ostrvu bila je BH Asocijacija Birmingham pod pokroviteljstvom BH UK Networka.

U Birminghamu, u prostorijama Tile Cross Akademije, održan je tradicionalni 24. Susret bosanskohercegovačkih dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Ovaj skup godinama je postajao sve veći pa je prerastao u najveći skup Bosanaca i Hercegovaca koji žive na Ostrvu i kojima je ovo jedinstvena prilika da se vide i osvježe stare uspomene i sklope nova prijateljstva.

Atmosfera je bila više nego odlična, od vremenskih uslova pa do dobrodošlice članova BiH asocijacije Birmingham koji su drage goste ljubazno dočekali odmah na vratima, kako je običaj u BiH, pitajući da li su se umorili, nudeći kafu i osvježenje.

Nostalgija se osjetila kod svih prisutnih Bosanaca i Hercegovaca u trenutku otvaranja programa intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine koja je popraćena i himnom Velike Britanije u izvedbi Bilala Salkića, učenika bh. škole London.

Ponos i ljubav prema domovini bili su više nego očigledni. To se moglo primjetiti pri samom ulasku u Tile Cross Akademiju gdje je održan cjelokupan program. Sve je bilo u znaku simbola naše domovine. Crveni tepih na samom ulazu u Akademiju dekorisan plavo-žutim balonima, mnogobrojne zastave Bosne i Hercegovine, prekrasni panoi inspirisani motivima prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, doprinijelo je da sve odiše duhom naše domovine.

Program su vodili Emina Bolić i Faris Cerić, bivši učenici bh. dopunske škole Birmingham.

Prisutnima su poželjeli dobrodošlicu Amra Dautović, koordinator bh. dopunske škole Birmingham i Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka.

Amra je podsjetila na značaj dopunskog obrazovanja u očuvanju našeg identiteta na Ostrvu navodeći da je i sama bila jedna od prvih generacija koja je pohađala nastavu u bh. školi Birmingam, kao i njene sestre, a sada nesebično pomaže rad škole koju pohađaju njena djeca.

Svojim prisustvom i prigodnim obraćanjima događaj su uveličali i uvaženi gosti: Dawn Ward CBE DL, Izaslanica kralja Čarlsa III za regiju West Midlands i član svjetske federacije koledža, Cll. Chaman Lal, gradonačelnik Birminghama, Bojan Mašić, Ambasada BiH u Londonu te Dr Waqar Azmi OBE - predsjednik organizacije Remembering Srebrenica i patron BH UK Networka.

Bogat program pripremile su bh. dopunske škole Birminghama, Koventry, London i Hertfordshire, te članovi Kulturno umjetničkog društva Fahira Hasedžić.

Poezija naših bh. velikana, sevdalinke, nostalgične pjesme kao što su “Sarajevo ljubavi moja, “Draga moja BiH” izazivali su mješavinu osjećanja, suze, tugu, melanholiju, uzdahe.

Ove godine skupu su se pridružili i učenici Sirijske dopunske škole koji su zajedno sa mladim predstavnicima Ukrajinske dopunske škole i BEY svoju zahvalnost BH Networku, na iznenađenje svih prisutnih, izrazili na bosanskom jeziku.

Lijepo vrijeme i izuzetno dobri uslovi za predviđene sportske aktivnosti izmamili su sve prisutne vani. Nogomet i košarka su prednjačili i ovaj put, popraćeni gromoglasnim navijanjem svih uzrasta. Održane su sportske igre i razne kreativne radionice za sve učenike bh. dopunskih škola, nakon čega su pobjednicima uručene medalje.

Prisutni su imali priliku da uživaju i u likovnih radovima naših najmlađih kao i u umjetničkim radovima naše umjetnice Emire Ramić iz Huddersfield-a, Roberta McNeil-a MBE, patrona bh UK Networka te fotografskoj putopisnoj priča Hadisa Medenčevića o razlikama i sličnostima ljudi na Istoku pod nazivom „Čovjek na istoku“.

Prisutne su obradovala pisma podrške Članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i dr. Denisa Bećirovića kao i Lorda Borna predsjednika organizacije Remembering Srebrenica.

“Povodom održavanja 24. Susreta bosanskohercegovačkih dopunskih škola u Velikoj Britaniji, značajne tradicionalne aktivnosti za svu našu bosanskohercegovačku djecu upućujem najiskrenije čestitke dugogodišnjem organizatoru, zajednici bh. udruženja u Velikoi Britaniji BH UK Network i ovogodišnjem domaćinu susreta BH Asocijaciji Birmingham”, stoji u pismu gospodina Komšića.

Dr. Denis Bećirović je izražavajući podršku izvanrednom radu Zajednici bh. Udruženja u Velikoj Britanji-BH UK Networku naveo: "Jezik, kultura, umjetnost i tradicija spadaju u temeljne elemente identiteta svakog naroda, a Zajednica bh.udruženja u Velikoj Britaniji - BH UK Network, je postala ključni oslonac za djecu u dijaspori koja žele održavati svoju povezanost s korijenima i nasljeđem svojih roditelja. Pored svih poteškoća, uspjeli ste da u kontinuitetu održite rad bosanskohercegovačkih dopunskih škola više od dvije i pol decenije i da danas, s ponosom obilježite 24. Susret bosanskohercegovačkih škola.

Vama i našoj sjajnoj omladini čestitam još jednu uspješnu školsku godinu sa željom za i dalje postižete sjajne rezultate u radu!"

Uručene su i priznanja organizacijama, školama, nastavnicima i aktivistima koji daju nesebičan doprinos da bh. dopunske škole u Velikoj Britaniji u kontinuitetu rade skoro tri decenije: Dawn Ward CBE DL, gradonačelnik Birminghama Councillor Chaman Lal, Dr Waqar Azmi OBE, Paul Marano-Tile Cross Academy, Ambasada BiH London, Birmingham City Council, Councillor Martin Brooks OB, Mat Shaer-West Midlands Police, BH dopunska škola Birmingham, BH dopunska škola Derby, BH dopunska škola Coventry, BH dopunska škola Hertfordshire, BH dopunska škola London, Syrian supplementary school, Ukrainian youth, BEY, KUD Fahira Hasedžić, Emir Bolić, Eldina Bolić, Azra Bašić, Alma Aganović, Admina Isić Dedić, Mersad ef. Krnjić, Edina Kikić, Semira Jakupovicć, Sedin Sahman, Senadin Selimić, Arnela Pašić, Sanela Kablić, Nermina Hatić, Sabit Jakupović, Eldijana Balić, BH asocijacija Birmingham, Mirza Gazibegović, Amra Dautović, Fedžra Kahriman, Selim Zlomužica i Lejla Solaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo