03.10.2024 / 15:18 BiH - Sarajevo

KCUS: Uvedene dvije nove procedure za dijagnosticiranje preeklampsije kod trudnica

KCUS: Uvedene dvije nove procedure za dijagnosticiranje preeklampsije kod trudnica
Foto: KCUS

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a uvedena su dvije nove procedure, od ključnog značaja za dijagnosticiranje preeklampsije kod trudnica. 

Riječ je o veoma ozbiljnom stanju koje dovodi do visokog krvnog pritiska i povišene koncentracije proteina u urinu. Prema statističkim podacima preeklampsija pogađa oko 8,5 miliona trudnica godišnje, od čega 76.000 završi sa smrtnim ishodom.

Dijagnostika preeklampsije je vrlo kompleksna, a ova dijagnoza se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCUS-a do sada uspostavljala testom na proteinuriju, uz ponovljena mjerenja krvnog pritiska. Ovo je vrlo jeftina i dostupna metoda, ali problem je nespecifičnost parametara.

Prema riječima šefice Klinike za ginekologiju i akušersvo, prim.doc.dr.sci.med Naime Imširija-Galijašević u dijagnostiku su uvedeni znatno pouzdaniji parametri faktor rasta placente (PLGF; Placental growth factor) i solubilna fms-slična tirozin kinaza 1 (sFlt-1; soluble fms-like thyrosin kinase-1) koji će značajno olakšati u ranom otkrivanju preeklampsije, a samim tim i praćenju stanja trudnice.

„Raduje me da smo u saradnji sa kolegama OJ Klinička biohemija, te uz podršku menadžmenta KCUS-a uspjeli proširiti spektar dijagnostičkih usluga, od iznimnog značaja za otkrivanje teškog poremećaja koji u slučaju kasne dojagnostike i neadekvatnog tretiranja može rezultirati fatalnim ishodom. Ovaj poremećaj javlja se nakon 20 gestacione nedelje. Poznato je da je geneza preeklampsije vezana za odnos pro- I antiangiogenih vaskularnih faktora. Mjerenjem tih parametara, preciznije sFlt1 I PlGF, te njihovog odnosa dobijamo u ranijoj fazi puno više informacija vezano za nastanak i tok preeklampsije. Naime, pored nespecifičnosti proteinurije sa visokim krvnim pritiskom u trudnoći, možda i veći problem je što dijagnoza dobijena na ovaj način uglavnom stiže kasno kad su nam ruke poprilično vezane za dalje terapijske mogućnosti“ – pojašnjava dr. Imširija-Galijašević.

Prema statističkim podacima 25% trudnica razvija simptomatologiju koja nalikuje onoj kod preeklampsije, što predstavlja veliko opterećenje kako finansijsko, tako i za ljudske resurse u KCUS-a.

„Klinička istraživanja su pokazala da se ovako pouzdanom dijagnostikom sa visokom preciznošću od čak 99,3% može isključiti razvoj preeklampsije u idućih 7 dana. Isto tako, zajedno s kliničkom procjenom s sigurnošću od 91% možemo govoriti o predikciji komplikacija preeklampsije, te razmotriti raniju inicijaciju porođaja. Pored navedene primjene, test PlGF ima ulogu u prvom trimestru. Zajedno s drugim, kliničkim faktorima, PlGF može dati informacije o mogućnosti razvoja preeklampsije i selekciju visokorizičnih od niskorizičnih trudnica u budućem razvoju preeklampsije. Značaj ovom testiranju je ponovo dat nakon rezultata studije iz 2017. godine koja je pokazala da se terapija Aspirinom u dozi od 150 mg kod visokorizičnih trudnicama može za 62% smanjiti razvoj preeklampsije“ – kazala je dr. Imširija -Galijašević.

VD Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr Hajrija Maksić ističe da Klinički centar UNSA aktivno prati dešavanja na globalnom zdravstvenom planu, te ulaže značajne napore u savladavanju izazova sa kojima se ova zdravstvena ustanova suočava.

„Trudimo se unaprijediti rad u svim segmentima i pružiti što kvalitetenije zdravstvene usluge našim pacijentima. U posljednjih nekoliko mjeseci uveli smo brojne nove procedure na većini Klinika, čime smo značajno obogatili paletu zdravstvenih usluga, što se pozitivno odrazilo na smanjenje broja izmještanja na liječenje izvan naše zemlje. Svaka nova procedura u značajnoj mjeri doprinosi uspješnom liječenju, olakšava rad našem osoblju, te donosi finansijske uštede. Smatramo da je naša uloga, kao najvećeg zdravstvenog centra u Bosni i Hercegovini, ključna u jačanju zdravstvenog sistema, te nastojimo ispuniti potrebe i očekivanja kao jedna od najznačajnijih karika u postojećem lancu. Nažalost, aktuelni statistički podaci nisu nimalo ohrabrujući kada je u pitanju natalitet u našoj zemlji. Uzroci smanjenog nataliteta su raznovrsni, te na određene nažalost ne možemo uticati. S toga nastojim0 shodno realnim mogućnostima biti najbolja podrška, omogućiti najkvalitetnije uslove liječenja i dati maksimalan doprinos u očuvanju zdravlja budućih majki, ali i svih pacijenata KCUS-a. Uporedo s uvođenjem novih procedura vršimo i aktivnu edukaciju ljekara, medicinskog i nemedicinskog osoblja kako bismo odmah mogli početi s primjenom novih procedura u liječenju pacijenata. Imamo u planu niz aktivosti i projekata od općeg interesa i značaja za pacijente, a nadamo se da u realizaciji budućih planova neće izostati finansijska podrška nadležnih struktura“ – navela je prof.dr Maksić.

 
(Vijesti.ba) 

 

Izdvajamo