27.09.2024 / 11:55 BiH - Podnesena krivična prijava

Kockarnica iz Bijeljine radila poslove sanacije korita u Čeliću!

Nakon poplava koje su Čelić pogodile u junu 2022. godine poslove sanacije riječnih korita i potoka dobila je firma "Slot game" d.o.o. Bijeljina, kojoj su primarna djelatnost igre na sreću.

Potvrđuju to dvije naredbe Općinskog štaba civilne zaštite od 29. juna i 4. jula 2022. godine koje je potpisao općinski načelnik Admir Hrustanović iz Stranke za BiH. Prema podacima iz Poslovnog registra Republike Srpske "Slot game" d.o.o. Bijeljina je firma kojoj je osnovna i sporedna djelatnost "proizvodnja igara i igračaka".

Na web stranici Slot game industries sa adresom Pavlovića out 64 u Bijeljini, istoj onoj koja se nalazi i u Poslovnom registru RS-a, navodi se da je ova firma lider u industriji priređivanja igara na sreću, a pored toga navedeno je da se bave prodajom kafe i namještaja. Ipak, u Čeliću je "Slot game" po naredbama radila "čišćenje dijela riječnog korita Čelićke rijeke", "uređenje riječnog korita na rijeci Šibošnici" i "čišćenje Bundavskog potoka".

Prema fakturi izdatoj 6. oktobra u Bijeljini rad dva rovokopača gusjeničara i utovarivača koštao je Općinu Čelić 66.631,50 KM. Sve pomenute podatke po Zakonu o pristupu informacijama dostavila je Kantonalna uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona, a nakon što Općina Čelić nije postupila po upitima koje je dobila. Među tim dokumentima je i zapisnik sa internog pregleda i promopredaje građevinskih radova po dvije pomenute naredbe iz kojeg je vidljivo da su primopredaji radova prisustvovali načelnik Admir Hrustanović, nadzorni organ Dino Hodžić te predstavnik izviođača Velibor Milošević.

Zašto je funkciju nadzornog organa priliko primopredaje imao Dino Hodžić, nejasno je, jer je u naredbama od 29. juna i 4. jula 2022. godine, navedeno da će nadzor nad sprovođenjem naredbi vršiti Mirzet Imširović uposlenik JKP "Čistoća" Čelić i Esad Slomić, viši referent za urbanizam. Općina Čelić ima usvojene dokument pod nazivom Procjena ugroženosti i plan zaštite i spašavanja Općine Čelić, koji predstavljaju plan za djelovanje u kriznim situacijama. Tu su navedene i firme iz Čelića osposobljene za sanacione radove u situacijama prirodnih nepogoda, međutim, posao je dodijeljen firmi iz Bijeljine, kojoj ti poslovi nisu osnovna djelatnost.

Načelnik Čelića Admir Hrustanović samo se jednom oglasio na ovu temu te negirao bilo kakve nepravilnosti.

- Firma koja je radila jedan manji dio saniranja od poplava između ostalog posjeduje i valjda i kockarnicu, ali firma je ispunjavala zakonom uslove sve da bi to radila i dostavila traženu dokumentaciju. Ja niti hoću, niti mogu znati šta firma posjeduje i čime se sve bavi, to je prava istina. Za to su radi prijave od strane SDA dolazili i istražni organi i dobili svu potrebnu dokumentaciju i vidjeli da je urađađneo sve u skladu sa zakonom. A ovo je nažalost sve politika SDA u Čeliću, i protiv SDA Čelić sam zbog toga klevete, laži ovo dana ponio privatnu tužbu - rekao je, između ostalog, Hrustanović.

Istina je da je optužbe protiv Hrustanovića iznijela čelićka SDA, a on pored negiranja svega, nije našao za shodno da objavi zapisnike o vođenim radovima i fotografije radnih mašina, koji bi dokazali opremeljenost firme koja se bavi igrama na sreću za radove na sanaciji nakon poplava i faktičko stanje na terenu prije i poslije obavljenog posla.

- Kako je moguće načelniče da građani nisu vidjeli te famozne mašine od kockarnice "Slot game" na prostoru naše općine, a po broju sati u fakturama, reklo bi se da su na našoj općini proveli više od dva mjeseca? Gdje Vam je građevinska dokumentacija na osnovu koje ste provjerili tačnost iz izdate fakture? Gdje su Vam dnevnici, nalozi, građevinske knjige - pitali su iz SDA Čelić, ali odgovore Hrustanović još uvijek nije ponudio.

Iz Općinskog odbora SDA Čelić tvrde i da je ugovora sa "Slot gameom" ima i više od jedne fakture vezane za dvije naredbe iz juna i jula 2022. godine te da je firmi iz Bijeljine "u skladu sa ugovorom isplaćeno 234.000 KM u tri tranše".

Za sve navedeno upućena je i krivična prijava Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a hoće li ova priča dobiti i sudski epilog ostaje da vidimo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo