03.10.2024 / 10:31 BiH - Foto

Stara džamija u bihaćkom naselju Ripač obnovljena zahvaljujući doprinosu vakifa i džematlija

Stara džamija u bihaćkom naselju Ripač obnovljena zahvaljujući doprinosu vakifa i džematlija
Foto: FENA
Lokalni poduzetnik Emir Mahmutović, poznat po svojoj predanosti vjeri i dobročinstvu, uvakufio je ogradu za mahfil (drveni balkon) i drvene basamake (stepenice) u staroj otočkoj džamiji u bihaćkom naselju Ripač.

Ova džamija, sagrađena od kamena, nosi posebno historijsko značenje za lokalno stanovništvo, a njena obnova simbolizira vraćanje duha zajednice nakon osam decenija zaborava.



Džamija u Ripču, koja je prije osamdeset godina (1942.) izgorjela u plamenu, doživjela je konačno svoju obnovu zahvaljujući inicijativi džematlija i nesebičnom doprinosu vakifa.

Prošle jeseni započeti su radovi na čišćenju ruševina, a potom su podignuti kameni zidovi i postavljena krovna konstrukcija, koja će, u skladu s tradicijom, biti pokrivena šimlom.

Prema riječima imama Mehmed-ef. Beganovića, džamija je pažljivo rekonstruisana kako bi zadržala svoj izvorni izgled. Pored mahfila, koji je bio namijenjen ženama, džamija je imala terasu s koje su se pružali pogledi na slapove Une. Ova jedinstvena arhitektonska odlika, koja je ženama pružala diskretan prostor nakon namaza, vraćena je džamiji kroz rekonstrukciju.



- Mahfil je ograđen kvalitetnom ogradom sa dekoracijom koja odgovara duhu prošlih vremena, a napravljeni su i basamaci koji vode iz džamije direktno na mahfil - istakao je imam Beganović.

Doprinos Emira Mahmutovića i njegove porodice u obnovi džamije od velikog je značaja za lokalnu zajednicu. Mahmutović, koji dolazi iz tradicionalne vjerničke porodice, odlučio je uvakufiti ogradu za mahfil i drvene basamake, čime je osigurao da ovaj historijski objekt ostane u funkciji budućim generacijama.

Izradu ograde i basamaka povjerio je Mehmedu Džananoviću iz Tešnja, majstoru koji je poznat po ukrašavanju i gradnji mnogih džamija širom Bosne i Hercegovine.

Ova obnova nije samo vraćanje vjerskog objekta u život, već i simbol jačanja zajedništva i očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa Bihaća i njegove okoline, ali i proširenje turističke ponude u naselju koje iz godine u godinu sve više postaje atrakcija turistima iz različitih krajeva svijeta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo