03.10.2024 / 14:41 BiH - Sarajevo

Predstavnici VKBI, HNV i SGV sa poglavarom Crnogorske pravoslavne crkve

Predstavnici VKBI, HNV i SGV sa poglavarom Crnogorske pravoslavne crkve
Foto: Vijesti.ba

Predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH i Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV) susreli su se danas u Sarajevu s poglavarom Crnogorske pravoslavane crkve mitropolitom Borisom.

Mitropolit Boris upoznao je prisutne sa statusom i položajem Crnogorske pravoslavne crkve i problemima s kojima se suočava u obavljanju vjerskih družnosti i opstrukcija koje u tom pogledu vrši Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

Istakao je da se CPC kojom rukovodi jasno stavila na stranu evropskih integracija smatrajući to strateškim ciljem države Crne Gore i svih njenih građana. Opstrukcije sa kojima se CPC suočava u Crnoj Gori posljedice su političkih i nacionalnih pritisaka koji dolaze iz Beograda od predstavnika vlasti, ali nažalost i od crkvenih velikodostojnika, rečeno je.

Civilizacijske vrijednosti, prava i sloboda svakoga čovjeka, vladavina prava jesu temeljne odrednice koje CPC promovira i za koje se zalaže u razvoju i demokratizaciji Crne Gore, istaknuo je mitropolit Boris.

Predstavnici organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine upoznali su mitropolita sa programima i aktivnostima koji se provode, posebno akcentirajući aktivnosti na promociji i provedbi ciljeva iz Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine na putu u EU i NATO.

Fokus aktivnosti je na integraciji bosansko-hercegovačkog društva, isticanju bogatstva različitosti koje se u Bosni i Hercegovini baštine stoljećima, te izgradnji Bosne i Herecgovine kao države punih ljudskih prava na cijeloj teritoriji, apsolutnu slobodu vjere i promoviranju kulturoloških posebnosti svih naroda u BiH. Nažalost, nerealne i destruktivne politike i inicijative koje u BiH dolaze iz susjednih država, ne idu u prilog procesima integracije bosansko-hercegovačkog društva pa tako ni jačanje institucija BiH, istaknuto je na sastanku.

Organizacije civilnog društva stoje na stanovištu da se samo dijalogom i argumentima, na temelju međunarodnih sudskih presuda i evropskog pravnog naslijeđa, stvari u BiH mogu pomicati naprijed, u interesu svih građana i naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

Mitropolit je upoznat i sa predstojećom Konferencijom "Odnosi BiH i CG - Otvorena pitanja i perspektive", koja će u organiziciji civilnog društva biti održana u Sarajevu od 11. do 13. oktobra ove godine.

Zaključeno je da se susreti ove vrste, pa i u još širem formatu, trebaju održavati češće sa jasnim temama i konkretnim akcijama i zahtjevima prema vlastima.

Istaknuto je da je uloga i značaj vjerskih zajednica veoma važna, ali nažalost često se te vrijednosti od neodgovornih pojedinaca iz samih vjerskih zajednica podređuju politikama, što nanosi štetu i samim vjerskim zajednicama, saopćeno je iz VKBI-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo