03.10.2024 / 09:35 BiH - Uk i Bošnjak u Saraj Polju

Milionski projekat energijske efikasnosti: Bolji uslovi za javne objekte u KS

Milionski projekat energijske efikasnosti: Bolji uslovi za javne objekte u KS
Foto: FENA

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, obišli su radove na Domu zdravlja Saraj Polje, koji su dio Projekta unapređenja energijske efikasnosti u javnim objektima na području Kantona Sarajevo.

Projekat, vrijedan 13 miliona eura, ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti u 40 javnih objekata, uključujući vrtiće, škole, fakultete, domove zdravlja i druge javne ustanove.

Radovi podrazumijevaju postavljanje toplinske izolacije na vanjskim zidovima i krovovima, zamjenu starih prozora, instalaciju visokoefikasne rasvjete te modernizaciju sistema za grijanje i ventilaciju. Projekat, finansiran djelomično sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), uz dodatne fondove iz budžeta Kantona Sarajevo i grantova, već donosi vidljive rezultate.

Premijer Nihad Uk je istakao finansijske i ekonomske koristi ovih radova:

„Na jednoj strani imamo direktne uštede u vidu manje potrošnje energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu, te smanjenja troškova održavanja objekata. No, mnogo važnijim smatram ekonomske efekte koji nisu odmah vidljivi – poboljšanje radnog okruženja za zaposlene i korisnike ovih institucija te dugoročno zadržavanje radne snage zbog boljih uslova rada“.

Provođenje mjera energijske efikasnosti pomaže u smanjenju emisije stakleničkih plinova, a istovremeno doprinosi jačanju lokalne industrije energetske usluge i otvara mogućnosti za zapošljavanje radnika iz lokalnog područja. Do sada su završene mjere energetske efikasnosti na 15 objekata, dok su radovi na 16 novih objekata u toku ili pri završetku. U 2024. godini planirana je realizacija dodatnih projekata na još četiri javna objekta, čime Kanton Sarajevo postepeno gradi održivu budućnost kroz optimizaciju potrošnje energije i poboljšanje javnih usluga.

Kako je saopćeno, obilasku radova na Domu zdravlja Saraj Polje prisustvovali su i zastupnica u Skupštini KS Elza Gaković te predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Novi Grad Mirza Selimbegović, koji su također podržali projekte kao ključne za unapređenje životnih i radnih uslova u Sarajevu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo