03.10.2024 / 09:19 BiH - BH Meteo

Pljuskovi, grmljavina... Širom BiH se u nastavku dana očekuje nevrijeme

Pljuskovi, grmljavina... Širom BiH se u nastavku dana očekuje nevrijeme
Foto: BH Meteo
Kiša, pljuskovi sa grmljavinom ali i lokalno jak vjetar sve češća pojava u nastavku dana i večeras. Glavnina padavina u noći na petak kada se ponajviše u Hercegovini očekuje lokalno jače grmljavinsko nevrijeme.

Započeo je uticaj prostrane sredozemne ciklone. Donosi oblačnost, a dijelovima sjeverozapadne i zapadne Bosne kišu koja pada od sinoć. Kako dan bude odmicao padavine se postepeno šire na ostale krajeve, najkasnije na sjeveroistok i istok zemlje.

03.10. - 09:05 | Kiša, pljuskovi sa grmljavinom ali i lokalno jak vjetar sve češća pojava u nastavku dana i večeras....

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, October 3, 2024

Što se tiče grmljavine i mogućnosti za lokalno nevrijeme, navedene manifestacije najizglednije su kasno večeras u dijelovima Hercegovine i jugozapadne Bosne. Nošeni jakim jugozapadnim strujanjem obilnije padavine uz lokalno grmljavinu bi se kasnije u noći na petak premještale dalje prema sjeveroistoku i istoku zahvatajući veći dio zemlje do jutarnjih sati petka.

U Krajini je došlo do pada temperature po slojevima atmosfere, pa pored obilnije kiše, grmljavine i jakih konvektivnih procesa u tom dijelu zemlje ne bi trebalo biti.

Treba naglasiti da pored lokalno obilne kiše, grmljavine - dobar dio Hercegovine, jugozapadne, djelimično centralne i istočne Bosne večeras očekuje na udare jak do olujan južni i jugzapadni vjetar koji bi se postepeno smirivao tokom petka.

U ostalim krajevima strujanja okreću na sjeverna, bez jakih udara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo