23.06.2023 / 17:58 BiH - Apsurd svih apsurda

Mještani Bistrice ne znaju ko iskopava lignit pokraj njihovih kuća

Mještani Bistrice ne znaju ko iskopava lignit pokraj njihovih kuća
Foto: Vijesti.ba

Danas se u Banja Luci u prostorijama "Centra za životnu sredinu" održala konferencija povodom najava o otvaranju dva rudnika uglja lignita na području opštine Prijedor, na lokalitetu Mjesne zajednice Bistrica i Mjesne zajednice dr Mladen Stojanović,...

... lokalitet Bukova kosa, a za koje je samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija podnijelo preduzeće “Drvo-Export” d.o.o. iz Teslića, te protivljenja mještana koji ne žele iskopavanje uglja u blizini njihovih kuća i imanja.

Kao što smo već izvještavali, oko tri stotine mještana sela Bistrica, u prošlu nedjelju, 18. juna, održali su protestnu šetnju od mjesne zajednice Bistrica do lokaliteta gdje je počelo otkopavanje rude.

O svemu ovome janost su pobliže informisali Dragan Ostić, koordinator kampanje „Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva” ispred Centra za životnu sredinu, Daniel Lazić, mještanin Bistrice, Redžib Skomorac, pravni savjetnik ispred Centra za životnu sredinu i Miroslav Curić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice “dr Mladen Stojanović”, Veliko Palančište.

Koordinator Dragan Ostić iz Centra za životnu sredinu kazao je da je ova tema osim za mještane Potkozarja važna i za građanstvo izvan opštine Prijedor. On je pojasnio uzroke sadašnje situacije na lokalitetu Bistrice.

"Izvjesni Božo Marić došao je u selo Bistrica prije dvanaest godina sa pričom kako želi da izgradi etno selo i povodom toga od mještana je pokupovao zemlju. Bistrica se nalazi na oko pet kilometara od nacionalnog parka Kozara i na odličnom je lokalitetu kada je riječ o toj vrsti ulaganja. Od etno sela mještani bi imali koristi bilo da prodaju poljoprivredne proizvode ili da se radilo o ekološkom turizmu, ili turizmu uopšte. Nakon toga kompanija Drvo-Export vladi RS podnosi zahtjev za dodjeljivanje koncesije za eksplataciju uglja sa lokaliteta gdje je trebalo da bude etno selo. Bez odluke vlade RS i odobrenja nadležnih institucija prije mjesec dana u selo su došle mašine i započeto je iskopavanje uglja. Dakle, investitor je započeo samoinicijativno eksplatisati lignit sa ovog područja, tako da je praktično započet rad privatnog rudnika. Mašine koje kopaju su neobilježene, a mještani se, naravno, protive radu rudnika jer će on donijeti nepovoljne prilike za ljude i okolinu. Od ovog privatnog rudnika država apsolutno nema nikakve koristi, jer postoje pretpostavke da se ugalj koji se iskopava zapravo izvozi i da se jedino pune džepovi privatnika. Ni na Bukovoj kosi mještani nisu zainteresovani za pokretanje rudnika. Mada tamo još nisu došle mašine, mještani strahuju da će doživjeti sudbinu Bistrice, jer je investitor počeo da kupuje zemljište", objasnio je Ostić.

Daniel Lazić, mještanin Bistrice, potvrdio je da njegovi suseljani još uvijek ne znaju kome mašine pripadaju i ko tačno eksplatiše lignit na par stotine metara od njihovih kuća.

"Nezvanično imamo indicije o kome je riječ, ali zvanično nas niko nije obavjestio ko je u pitanju i na koji način je dobio dozvolu da otvara rudnik. To je apsurd svih apsurda i nevjerovatno da u pravnoj državi to može tako da funkcioniše. Niko nas nije ništa pitao i mi nismo dali saglasnost za pokretanje rudnika. Ugrožen je i eko sistem, par vrela na lokaciji gdje se kopa već je zagađeno i mještani će ostati bez snabdjevanja vodom. To će dovesti do toga će se ljudi masovno iseljavati s tog područja. Mi ne znamo kome da se žalimo, svi su ostali nijemi na naše negodovanje da se sa iskopavanjem prestane. Razočarani smo i prepušteni samima sebi, vrijeme odmiče ali ništa se ne riješava", kazao je ogorčeni mještanin Bistrice. On je dodao da će mještani biti primorani da idu pred zradu uprave, ili da će bokirati magistrane puteve, a da nije isljučeno da će biti masovnih okupljanja ispred zgrade Vlade Republike Srpske.

Predstavnik lokalnih mjesnih zajednica, Miroslav Curić, izrazio je strahovanje da će doći do ekološke katastrofe i gubitka pitke vode na području sela koje se nalaze u okruženju nelegalno otvorenog rudnika lignita.

"Istraživanja su vršena i stručna licu su dokazal postojanje sumpora u zemljištu i do 7 do 12 posto. To smo predočili ministarstvu i očekujemo da će ono adekvatno reagovati na prijetnje od iskopavanju jedne takve otrovne rude", istakao je Curić.

Pravni savjetnik, Redžib Skomorac, ukazao je na pravne smetnje kada je riječ o dodjeljivanju koncesija od strane države.

"U slučaju dodjeljivanje koncesija na lokalitetima i Bistrice i Bukove kose nema pravnog osnova. Ne postoji nikakav dokument koji bi dozvolio dodjelu koncesije za eksplataciju uglja na području opštine Prijedor. Koncesije se mogu dodjeljivati za željeznu rudu, glinu, kamen i mineralnu vodu. To su četiri javna resursa za koji postoji pravni akt za dodjelu koncesije i ugalj se nigdje ne spominje. Međutim dokument koji govori o ovome nije revidiran od 2006. godine, a do sada bi trebao da bude najmanje pet puta revidiran od strane Narodne skupštine RS, i to govori da Vlasa RS koristi pravne praznine kako bi se legalizovao kriminal. Mi smo pokrenuli i tužbu protiv odluke Vlade RS o dodjeli koncesija još u februaru ove godine i proces je još uvijek u toku. Mi smo jasni u stavu da se ukinu sve aktivnosti vezane za dodjelu koncesija dok Sud ne donese krajnju odluku", pojasnio je Skomorac.

On je istakao da Vlada RS ne može da postupa po samoinicijativnim ponudama vlasnika privarnih firmi, jer to nije zamisao vođenja jedne države ili entiteta.

"Mi nemamo dokazni akt o pokretanju koncesije za Bistricu. Na sjednici Vlade RS 15. juna razmatran je taj prijedlog, ali nije usvojeno riješenje. Mi pratimo službeni glasnik i imamo saznanja da dokumentacija nije bila kompletirana i da zbog toga nije došlo do usvajanja prijedloga o dodjeli koncesije za spomenuti lokalitet. Mi smo podnijeli tužbu protiv nepoznatog lica jer nismo mogli utvrditi izvršioca krivičnog djela, a govorimo o djelu protivpravnog zauzimanja i eksploatisanja javnih dobara od opšteg značaja", naglasio je pravni savjetnik.

Autor: E.B

Vijesti.ba

Izdvajamo