06.01.2023 / 15:58 Politika - Predsjedništvo BiH

Bećirović i McGaha o ubrzanju NATO puta

Bećirović i McGaha o ubrzanju NATO puta
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa komandanticom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha, ...

... a tokom sadržajnog susreta izrazio je zahvalnost za doprinos koji NATO komanda u Sarajevu kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini u pogledu reformi odbrambenog sektora, NATO integracija i opće sigurnosti i stabilnosti.

Ocjenjujući kako je saradnja sa NATO štabom od velike važnosti, izrazio je želju za zajedničkim radom na implementaciji Programa reformi BiH u cilju prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo u NATO.

Bećirović je potvrdio čvrstu opredijeljenost za intenziviranje NATO integracijskog procesa, u skladu sa Ustavom i Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine. Pozdravio je odluku o političkoj i praktičnoj pomoći, koju je NATO najavio Bosni i Hercegovini tokom samita u Madridu, kao i paketu podrške Bosni i Hercegovini u smislu snaženja odbrambenih kapaciteta, što je precizirano i tokom nedavnog ministarskog sastanka u Bukureštu. Bećirović je iskazao spremnost da se zaključci zajednički usaglase i konkretno definiraju kroz paket „Prilagođene podrške Bosni i Hercegovini“.

Između ostalog, član PBiH Bećirović je ukazao kako geopolitička dešavanja, uključujući i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, imaju direktan odraz i na sigurnosno-političku situaciju u Bosni Hercegovini, zbog čega je nastavak dosljednog procesa euroatlantskih integracija od velike važnosti.

U tom pogledu zajednički je konstatiran značaj nastavka implementacije programa razvoja i modernizacije Oružanih snaga, kao i nastavak učešća u operacijama podrške miru u Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici u skladu sa odlukom novog saziva Predsjedništva BiH.

- Na kraju razgovora član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poručio je kako se mora stati na put destruktivnom djelovanju kako bi se zaštitili ustavni poredak, suverenitet, teritorijalni integritet, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini te da međunarodna zajednica treba da zauzme kategoričan stav prema političkim elitama koje usporavaju euroatlantske integracije - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo