28.09.2024 / 15:26 Politika - New York

Lagumdžija o širenju laži iz Srbije i ‘Vučićevim odlikašima’

Lagumdžija o širenju laži iz Srbije i ‘Vučićevim odlikašima’
Foto: Vijesti.ba

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija podsjetio je u posljednjoj objavi na platformi X na historijske činjenice, a povodom širenja laži o Srbiji kao "utemeljitelju UN".

Lagumdžija je podsjetio da su rezolucije o prijemu istočnih susjeda BiH u UN-u i Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici sastavni dio UN stečevine.

"Titova Jugoslavija je bila među 51 državom koja je osnovala UN. Disolucijom SFRJ prestaje biti članica UN. Bosna i Hercegovina 1992. godine, a Srbija kao dio SRJ od 2000 je član UN", podsjetio je Lagumdžija.

Nakon prijema Palau, Kiribati, Nauru i Tongo te zahtjeva SRJ da postane nova članica UN, zajedno sa još 30 država Bosna i Hercegovina je bila autor/sponzor Rezolucije UN Generalne skupštine da se prije 24 godine naši susjedi prime u članstvo UN kao 189. država, podsjetio je bh. ambasador.

Podsjetio je da smo na prvoj rezoluciji imali manji broj kosponzora, a među njima nije bilo Venecuele, Nikaragve, Konga, UAE, "Vučićevih odlikaša", kako ih je nazvao Lagumdžija, zemlje koji nisu podržale Rezoluciju o Srebrenici u UN-u.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo