01.10.2024 / 11:58 Politika - Evropske prijestolnice demokratije

Beč i Sarajevo: Zajednička radionica o participaciji građana

Beč i Sarajevo: Zajednička radionica o participaciji građana
Foto: City of Vienna

Beč danas zvanično preuzima titulu Evropske prijestolnice demokratije, koju je osvojio u konkurenciji sa još sedam gradova krajem prošle godine.

Početak međunarodnih aktivnosti u okviru ove titule obilježen je i u Sarajevu, gdje je u saradnji sa Gradskom službom za održivi razvoj Grada Sarajeva, Ured Grada Beča organizovao online radionicu na temu „Participacija građana“.

Među učesnicima iz Sarajeva bili su predstavnici Službe za održivi razvoj Grada Sarajeva, kao i iz Kantona Sarajevo i Grada Istočno Sarajevo. S bečke strane učestvovale su Monika Stumpf-Fekete, sociolog i zadužena za strateška pitanja učešća građana, Katharina Schwarzfurtner-Lutnik, voditeljica projekta pri Magistratskom odjelu 20 i član Bečkog klimatskog tima te Nina Chladek-Danklmaier, zadužena za upravljanje područjem za urbanu obnovu.

Krajem jula 2024. godine, Grad Sarajevo, zajedno sa Kantonom Sarajevo i Gradom Istočno Sarajevo, proslavio je važnu prekretnicu u okviru misije "Net Zero Cities" pokretanjem Skupštine građana, prve takve vrste na Zapadnom Balkanu. Fokus radionice je bio upravo na uključivanju građana, a Sarajevo planira iskoristiti stečeno znanje za organizaciju vlastite Skupštine, slijedeći primjer Beča, koji prednjači u promovisanju građanske participacije kroz razne demokratske inicijative.

Učesnici radionice imali su priliku da se upoznaju sa značajem građanskog učešća u zaštiti klime, kao i sa izazovima i uspjesima ovog procesa. U Beču, aspekti građanskog učešća obuhvataju informisanje i davanje prijedloga, što omogućava građanima da aktivno doprinose gradskim projektima.

Kroz aktivnosti Bečkog klimatskog tima, učesnici su se upoznali sa pet faza procesa, počevši od prikupljanja ideja na javnim sastancima i putem "kartica ideja". Prikupljene ideje se zatim selektuju i razvijaju u projekte koje ocjenjuje građanski žiri, dok stručnjaci iz Grada Beča dalje razrađuju odabrane projekte.

Cilj Grada Beča je da tokom godine demokratije pokaže niz inovativnih rešenja kroz koja ljudi mogu direktno da učestvuju u oblikovanju sopstvenog okruženja i života. Beč je svoju aplikaciju za Evropsku prijestolnicu demokratije zasnovao na sveobuhvatnoj strategiji demokratizacije koja je fokusirana na otvaranje administrativnih procesa i njihovo obogaćivanje demokratskim inovacijama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo