27.09.2024 / 18:04 Politika - Budućnost zemlje

Krišto naglasila evropski put, Kavazović upozorio na secesionizam u BiH

Krišto naglasila evropski put, Kavazović upozorio na secesionizam u BiH
Foto: Vijesti.ba /Ilustracija
Svjedočimo trenutku kada je evropski put Bosne i Hercegovine važniji nego ikada, poručila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u svom pismu kojeg je uputila Međunarodnoj konferenciji Panevropske unije BiH koja se danas održava u Ljubuškom pod nazivom "BiH i Zapadni Balkan na putu ka Evropskoj uniji".

- Naša zajednička predanost predstavlja ključni korak prema ostvarenju ciljeva koje dijelimo. Pitanja koja su važna za našu regiju mogu donijeti velike mogućnosti za napredak, a na nama je iskoristiti te prilike – poručila je.

Krišto je dodala da stabilnost i saradnja moraju biti ''naši temeljni postulati'', naglasivši kako je vrijeme da ''zajednički kročimo naprijed, preuzimajući odgovornost za našu budućnost i osnažujući našu poziciju na evropskom putu''.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt izrazio je žaljenje zbog iznenadnog otkazivanja svog prisustva na konferenciji Panevropske unije BiH, objašnjavajući da nije u mogućnosti prisustvovati zbog brojnih obveza u sedmice pred izbore 6. oktobra.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović pohvalio je napore sudionika u promociji euroatlantskih integracija i promišljanju budućnosti zemlje.

Naglasio je da je Dejtonski mirovni sporazum donio mir, ali je stvorio i nefunkcionalnu državu nesposobnu osigurati dugoročni mir, stabilnost i prosperitet svojim građanima.

Ovakva situacija, prema njegovim riječima, posebno pogađa mlade koji sve više traže budućnost u zapadnoj Evropi.

- Secesionističke blokade, politike nacionalne ekskluziviteta, pa čak i nametanja aparthejda su sve jače – poručio je Kavazović, upozorivši na to da međunarodna zajednica i neke zemlje podržavaju politike ''koje štete jedinstvu države'', te naglasivši kako je od ključne važnosti ''fokusirati se na jačanje demokratskih vrijednosti i slobodnog poretka''.

Više od osamdeset predstavnika institucija BiH, Evropske unije, akademske zajednice Evrope i BiH, međunarodnih organizacija te stručnjaka iz područja evropskih integracija na Međunarodnoj konferenciji Panevropske unije BiH raspravljat će o temama "Decenija izazova i novih prilika za BiH", "Evropski i Balkanski mir", "Regionalna saradnja i EU integracije" i "Transformacijske politike u 21. stoljeću".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo