29.09.2024 / 09:27 Politika - Razgovor sa Alainom Bersetom

Bećirović: Sve presude Evropskog suda za ljudska prava moraju se provesti

Bećirović: Sve presude Evropskog suda za ljudska prava moraju se provesti
Foto: Presjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s novoizabranim generalnim sekretarom Vijeća Evrope Alainom Bersetom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Predsjedavajući dr. Bećirović je čestitao novoizabranom generalnom sekretaru Vijeca Evrope Alainu Bersetu, bivšem predsjedniku Švicarske Konfederacije, na preuzimanju ove važne dužnosti, te istakao važnu ulogu Vijeća Evrope u jačanju demokratije i ljudskih prava, kao i osnaživanju evropskog jedinstva i saradnje. On je rekao da članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope podrazumijeva poštivanje i implementaciju najviših demokratskih načela, principa vladavine prava, kao i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.


Bećirović je podsjetio da je Evropski sud za ljudska prava donio više presuda koje su utvrdile da postoji diskriminacija građana Bosne i Hercegovine. Zbog toga je izuzetno važno provesti sudske presude koje su utvrdile diskriminaciju prema građanima Bosne i Hercegovine.

Presude Evropskog suda za ljudska prava su obavezale državu da eliminira diskriminatorne odredbe iz Ustava BiH i Izbornog zakona, što je u skladu s obavezama Bosne i Hercegovine kao članice Ujedinjenih nacija i Vijeća Evrope. Snažno se zalažem za dosljednu provedbu svih ovih presuda. Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je trenutni politički sistem etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih odrednica i na taj način pojačao etničke podjele u zemlji i ugrozio demokratski karakter izbora, rekao je dr. Bećirović.

Od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta očekujem da bude u funkciji zaštite i razvoja ljudskih prava i građanskih sloboda, na način kako se ona poštuju i u demokratskim državama Zapada, podvukao je dr. Bećirović.

Također, naglasio je da Bosna i Hercegovina pridaje poseban značaj saradnji s državama članicama Vijeća Evrope, što se odražava i kroz njeno aktivno učestvovanje u radu ove organizacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo