22.12.2020 / 10:27 Svijet - Dogovorena široka koalicija

Ujedinjena opozicija u Mađarskoj želi srušiti Orbanov režim

Ujedinjena opozicija u Mađarskoj želi srušiti Orbanov režim
Viktor Orban / Vijesti.ba
Šest mađarskih opozicijskih stranaka, od lijeve Demokratske koalicije, pa sve do desnog Jobbika, na posljednjem su ovogodišnjem sastanku odlučile zajedno izaći na parlamentarne izbore 2022. godine u nadi da će tako uspjeti poraziti stranku Fidesz aktualnog premijera Viktora Orbana.

Demokratska koalicija (DK), Jobbik, LMP, Socijalisti, Momentum i Parbeszed odobrile su dokument naziva "Garancija ere promjene" u kojima su saželi uvjete za stupanje u predizbornu koaliciju, piše Euractiv.

Glavni cilj njihove saradnje, tvrde, stvoriti je nezavisnu, bolju i ponosniju Mađarsku, a građanima nude državu blagostanja, društveni mir, čišći javni život te rehabilitaciju vladavine prava.

Indirektan cilj njihove saradnje; srušiti režim Orbanove stranke Fidesz koja samostalno vlada Mađarskom već više od deset godina.

Koalicija će svoje liste ponuditi u svakoj od 106 izbornih jedinica, a partneri će građanima ponuditi i zajedničkog kandidata za premijera. Svoje mjesto na izbornim listama mogu pronaći jedino oni kandidati koji nisu bili povezani s korupcijskim aferama.

„Jedina šansa da promijenimo vladu je da sarađujemo zajedno” poručila je putem Twittera zastupnica Evropskog parlamenta iz redova Obnovimo Evropu Katalin Cseh koja tvrdi da je glavni problem u svrgavanju Orbana s vlasti sistem izbornih jedinica koji dosljedno favorizira stranku Fidesz.

Razloga za optimizam trenutno ima, barem ako je suditi prema posljednjim predizbornim anketama koje najavljuju da je podrška Fideszu ovoga mjeseca počela padati s 40, koliko je Orbanova stranka uživala u junu, na 32 posto.

Razlog tom trendu krije se u posljedicama afere „gay gang-bang” u Briselu tokom lockdowna, na kojem je pronađen i Orbanov blizak saradnik Josef Szajer, jedan od najglasnijih kritičara LGBT prava u Mađarskoj.

Prema podacima agencije Median, čak 41 posto Mađara glasalo bi za neku od opozicijskih stranaka, dok je Fidesz još uvijek prvi izbor 39 posto građana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo