23.09.2024 / 18:30 Svijet - Francuski premijer

Barnier: Djela govore više od riječi

Barnier: Djela govore više od riječi
Foto: Arhiv

 

Novi francuski premijer Michel Barnier, koji se u ponedjeljak prvi put sastao sa ministrima u svojoj vladi, rekao im je da se fokusiraju na akciju, a ne na trikove, dok je nastojao promijeniti percepciju birača da su prethodne vlade bile previše arogantne.

Kabinet je imenovan tokom vikenda nakon što su se predsjednik Emmanuel Macron i Barnier borili da sastave tim nakon vanrednih izbora početkom jula koji su doveli do podijeljenog parlamenta.

- Usredotočite se na djelovanje, a ne na razgovor - citirao je njegov ured Barnierove riječi ministrima uoči poslijepodnevnog sastanka vlade.

– Bez teatralnosti - poručio je.

Barnier je rekao da moraju pokazati poštovanje prema svim svojim sunarodnjacima i političkim strankama, slušati svakoga i biti ponizni.

Ankete javnog mnijenja i izbori već godinama pokazuju da birači nisu zadovoljni Macronovim stilom vlasti od vrha prema dolje.

Dok je savez lijevih stranaka bio na prvom mjestu na julskim, a krajnje desni Nacionalni skup (RN) bio stranka s najviše glasova, Macronovi centristi na kraju su postigli dogovor s desnim centrom i konzervativcima o formiranju vlade.

Ministri u novom Barnierovom kabinetu, uključujući ministre finansija i proračuna, uglavnom su malo poznati francuskoj javnosti i mnogi imaju malo političkog uticaja.

Jedna iznimka je novi ministar unutarnjih poslova Bruno Retailleau, 63, veteran iz konzervativne stranke Republikanci (LR), i pokretačka snaga stranačkog pomaka udesno.

- Francuski narod želi više reda - reda na ulicama, reda na granicama - rekao je Retailleau preuzimajući dužnost.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo