23.09.2024 / 19:08 Svijet - Gušenje sloboda

SAD: Mediji koje podržava Kremlj ne djeluju samo u SAD-u, već i širom svijeta

SAD: Mediji koje podržava Kremlj ne djeluju samo u SAD-u, već i širom svijeta
Foto: Profimedia
Sjedinjene Američke Države objavile su da medijske kuće koje podržava Kremlj ne provode samo tajne aktivnosti utjecaja kako bi potkopale demokratiju u Sjedinjenim Državama, već i kako bi se miješale u suverene poslove zemalja širom svijeta.

"Zahvaljujući novim informacijama – od kojih većina potječe od zaposlenika RT-a – znamo da RT posjeduje kibernetičke sposobnosti i da je uključen u tajne informacije i operacije utjecaja i vojne nabave", saopćili su.

Sjedinjene Države poštuju i zalažu se za slobodu izražavanja, ali neće, navode, stajati po strani dok RT i drugi akteri provode tajne aktivnosti u podršci zlobnim aktivnostima Rusije.

Podsjetit ćemo, Vlada američkog predsjednika Joea Bidena je i ranije najavila razotkrivanje ključne uloge ruske državne medijske mreže Russia Today u globalnim obavještajnim operacijama Kremlja, potvrdili su CNN-u visoki zvaničnik administracije i trojica izvora upoznata s temom.

State Department će, naveo je ranije CNN, otkriti deklasificirane nalaze američkih obavještajnih službi koji sugerišu da je RT u potpunosti integrisan u ruske obavještajne operacije širom svijeta i započet će diplomatsku kampanju za pružanje informacija zemljama o rizicima povezanim s aktivnostima RT-a, rekao je zvaničnik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo