23.09.2024 / 15:21 Svijet - Abbas Araghchi

Iran je spreman početi nuklearne pregovore na marginama Generalne skupštine UN-a ako 'druge strane budu voljne'

Iran je spreman početi nuklearne pregovore na marginama Generalne skupštine UN-a ako 'druge strane budu voljne'
Abbas Araghchi / Agencije
Iran je spreman započeti nuklearne pregovore na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku ako "druge strane budu voljne", rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi u videu objavljenom na svom Telegram kanalu.

Sjedinjene Države, pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, povukle su se 2018. iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između Irana i šest svjetskih sila, koji je ograničavao nuklearni program Teherana.

Indirektni pregovori između SAD-a i Teherana o oživljavanju sporazuma su prekinuti. Iran je još uvijek dio sporazuma, ali je smanjio svoje obaveze zbog američkih sankcija koje su mu uvedene.

- Ostat ću u New Yorku još nekoliko dana više od [iranskog] predsjednika i imat ću više sastanaka s raznim ministrima vanjskih poslova. Usmjerit ćemo svoje napore na početak nove runde pregovora o nuklearnom paktu - rekao je Araghchi.

Araghchi je dodao da su razmijenjene poruke i izdata "opća deklaracija o spremnosti", ali je upozorio da "trenutni međunarodni uvjeti čine nastavak razgovora komplikovanijim i težim nego ranije".

Iranski lideri se nadaju da će vidjeti ublažavanje američkih sankcija koje su značajno naštetile njegovoj ekonomiji. Ali odnosi Irana sa Zapadom su se pogoršali otkako je militantna grupa Hamas koju podržava Iran napala južni Izrael 7. oktobra i kada je Teheran povećao svoju podršku ruskom ratu u Ukrajini.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo