23.09.2024 / 14:19 Svijet - Glasnogovornik Kremlja

Peskov: Rusija će osigurati svoje interese u novom evropskom sigurnosnom poretku

Peskov: Rusija će osigurati svoje interese u novom evropskom sigurnosnom poretku
Foto: TASS

Evropa će morati izgraditi “novu sigurnosnu arhitekturu”, a za to će biti potrebno mnogo napora u kontekstu promjena u svijetu, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Očigledno, zbog činjenice da se sigurnosna arhitektura Evrope brzo mijenja, neophodno je izgraditi novu sigurnosnu arhitekturu za Evropu, pa će to zahtijevati mnogo truda u budućnosti”, rekao je Peskov novinarima.

Kako je ukazao, cijeli sistem međunarodnih odnosa se mijenja. Peskov je napomenuo da će obnavljanje evropske sigurnosne arhitekture za Rusiju postati “predmet brige” jer, kako je naveo, ona treba osigurati svoje interese u toj oblasti i usvajanje odgovarajućeg sistema sigurnosnih garancija, prenosi Izvestija.

To je izjavio komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o preispitivanju odnosa Evrope i Rusije u vezi s potrebom da se razmišlja o novom obliku uređenja Evrope, prenosi Tanjug.

Macron je jučer rekao da će Evropa u jednom trenutku morati razmisliti o novom obliku svoje organizacije i preispitati veze s Rusijom. Prema Macronovim riječima, zemlje u Evropi i svijetu trebaju se fokusirati na izgradnju novog svjetskog poretka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo