23.09.2024 / 16:28 Svijet - Dolina Bekaa

Izrael počeo nove udare na Liban, skoro 200 mrtvih

Izrael počeo nove udare na Liban, skoro 200 mrtvih
Foto: X
Izrael je započeo zračne napade u dolini Bekaa u Libanu. Četiri zračna napada izvedena su blizu Baalbeka u istočnom dijelu doline, rekao je izvor iz Hezbolaha za The Guardian.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je stanovnicima da evakuišu to područje otprilike dva sata prije, upozoravajući da će Izrael uskoro započeti zračne napade na tamošnje ciljeve Hezbolaha.

Izraelski premijer, u svojoj prvoj izjavi otkako je Izrael pokrenuo val napada širom Libana u kojima su poginule najmanje 182 osobe, poručio je izraelskim građanima da je obećao da će Izrael promijeniti odnos snaga na sjeveru, dodavši da je "to ono što radi IDF".

Benjamin Netanyahu je rekao da su misije koje se provode imale za cilj uništavanje, kako je rekao, hiljada projektila i raketa usmjerenih na izraelske gradove.

Netanyahu je rekao i da su "pred njima komplicirani dani" i pozvao izraelske građane da slijede smjernice za odbranu zemlje.

Ovo je već sada najsmrtonosniji dan u toj zemlji tokom gotovo jednogodišnjeg sukoba između Izraela i Hezbolaha. Ministarstvo zdravlja saopćilo je da su 182 osobe ubijene u zračnim napadima na gradove i sela.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo