23.09.2024 / 18:00 Svijet - Epilog teških napada

Alarmantno u Libanu: Trenutno 274 umrlih, od kojih je 21 dijete

Alarmantno u Libanu: Trenutno 274 umrlih, od kojih je 21 dijete
Foto: X
Libanske vlasti su ažurirale broj poginulih u današnjim izraelskim zračnim napadima u kojem se navodi da su najmanje 274 osobe ubijene, od kojih je 21 dijete, prema ministru zdravstva.

On je također dodao da je 1024 ljudi ranjeno u udarima, javlja BBC.

Izraelsko bombardovanje nastavlja se u južnom Libanu, uključujući i oko obalnog grada Tira. Hiljade stanovnika navodno bježe iz regije prema Bejrutu.

Izrael je u ponedjeljak pokrenuo svoj najrašireniji val zračnih napada na stotine ciljeva Hezbolaha.

Najnoviji napadi dolaze usred nekih od najtežih prekograničnih razmjena vatre u gotovo godinu dana sukoba, dok Izrael pomjera fokus na svoju sjevernu granicu, gdje Hezbolah ispaljuje rakete na Izrael u znak podrške svom savezniku Hamasu, koji se bori u ratu sa Izraelom u Gazi.

Podsjećamo, izraelski premijer u svojoj prvoj izjavi otkako je Izrael pokrenuo val napada širom Libana u kojima su poginule najmanje 182 osobe, poručio je izraelskim građanima da je obećao da će Izrael promijeniti odnos snaga na sjeveru, dodavši da je "to ono što radi IDF".

Netanyahu je rekao da su misije koje se provode imale za cilj uništavanje, kako je rekao, hiljada projektila i raketa usmjerenih na izraelske gradove. Netanyahu je rekao i da su "pred nama komplicirani dani" i pozvao izraelske građane da slijede smjernice za odbranu zemlje.

Ovo je već sada najsmrtonosniji dan u toj zemlji tokom gotovo jednogodišnjeg sukoba između Izraela i Hezbolaha.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo