28.10.2024 / 15:27 BiH - Sarajevo

Predstavnici BZK Nikšiću uručili autorske primjerke opere 'Tvrtko, kralj bosanski'

Predstavnici BZK Nikšiću uručili autorske primjerke opere 'Tvrtko, kralj bosanski'
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u posjetu primio predsjednika Bošnjačke zajednice kulture prof. dr. Sanjina Kodrića i kompozitora Ammara Jažića, koji su mu uručili autorske primjerke opere 'Tvrtko, kralj bosanski', inspirirane prvim bosanskim kraljem i najznačajnijim vladarem srednjovjekovne bosanske države.

Opera 'Tvrtko, kralj bosanski' kompozitora Ammara Jažića prva je bosanskohercegovačka kraljevska opera i jedinstveno muzičko djelo svoje vrste u historiji bosanskohercegovačke muzike, a nastala je po romanu 'Ljetopis o kralju Tvrtku' Jasmina Imamovića i libretu pjesnika Muamera Kodrića, a na inicijativu Bošnjačke zajednice kulture.



Visoki pokrovitelji izrade opere su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, a generalni pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministar Kenan Magoda.

- Svjetska praizvedba opere bit će upriličena u Narodnom pozorištu u Sarajevu 29. novembra ove godine povodom Dana državnosti BiH, također pod visokim pokroviteljstvom premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića te generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministra Kenana Magode - saopćeno je iz Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo