28.10.2024 / 17:00 BiH - Klinika za dječije bolesti

Na UKC RS u Banjoj Luci liječi se 11 djece zbog meninigitisa

Na UKC RS u Banjoj Luci liječi se 11 djece zbog meninigitisa
Foto: FENA

Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci trenutno je hospitalizovano 11 djece pod dijagnozom meningitis - potvrđeno je za Fenu u UKC RS.

Najmlađe dijete je uzrasta 6 mjeseci, a najstarije 12 godina, a, kako dodaju u UKC, na Klinici za dječije bolesti samo se hospitalizuju djeca do 15 godina sa neuroinfekcijama.

- Kada je riječ o simptomima kod oboljele djece, to je opšti infektivni sindrom i pozitivni meningealni znaci. Svi su trenutno stabilni - navode u UKC RS.

Prvi slučajevi virusnog meningitisa pojavili su krajem prošle sedmice, dvoje djece iz Kotor Varoša i jedno dijete iz Banja Luke.

Po riječima ljekara, virusni meningitis je lakši oblik meningitisa. Najčešći uzročnici su infekcije enterovirusima u ljeto i ranu jesen, ali mogu biti i drugi npr. arbovirusi ili herpes simplex virus.

Simptomi često liče na gripu, pa se temperature i glavobolja mogu javiti prije nekih karakterističnih tegoba poput ukočenog vrata, povraćanja ili iritacije na svijetlo.

Obično traje četiri do osam dana bez komplikacija, ali moguć je i teži tok s pojavom poremećaja stanja svijesti i epilepsijskih napadaja.

Liječenje je obavezno u bolnici uz opšte mjere podrške.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo