28.10.2024 / 16:08 BiH - Projekat HUB

U Sarajevu predstavljeno 40 mladih ambasadora zaštite slobode izražavanja (VIDEO)

U Sarajevu predstavljeno 40 mladih ambasadora zaštite slobode izražavanja (VIDEO)
Foto: FENA

U okviru projekta "HUB za zaštitu slobode izražavanja" koji finansira Evropska unija u Sarajevu je danas predstavljeno 40 mladih ambasadora zaštite slobode izražavanja iz 17 gradova Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je da taj projekt nastoji povezati aktivizam mladih, organizacije civilnog društva i medije koji su posvećeni zaštiti i promoviranju slobode izražavanja.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Luigi Soreca izjavio je da mladi u BiH imaju svoja prava ali i obaveze jer je budućnost zemlje u njihovim rukama.

- Da bi mogli odigrati tu svoju ulogu mladi moraju imati uslove da se slobodno izražavaju što ovaj projekt treba da im omogući - rekao je Soreca.

Pozvao je mlade da istupaju i da se obrate Delegaciji EU za podršku, a oni će svakako obići mjesta širom BiH radi osnaživanja mladih ljudi da izraze svoje stavove.

Hana Čengić, projektna menadžerica Udruženja "JaBiHEU" koje realizuje projekt, navela je da im je cilj doprinijeti razumijevanju slobode izražavanja te naglasiti da govor mržnje tu ne spada, kao ni zastrašivanje novinara i aktivista.

Predstavnik Mladih evropskih ambasadora Armin Poljak poručio je da treba podržati mlade kako bi pokazali da mogu zajedno djelovati na temama slobode izražavanja i medijske pismenosti.

U drugom dijelu događaja održana je i panel diskusija o temi "Kako mladi, mediji i organizacije civilnog društva mogu ujediniti napore u zaštiti slobode izražavanja?" sa novinarima i predstavnicima mreže Mladi za bolje medije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo