28.10.2024 / 12:16 BiH - Mostar

HSP BiH: Pozdav 'Za dom spremni' je antifašistički pozdrav

HSP BiH: Pozdav 'Za dom spremni' je antifašistički pozdrav
Foto: FENA
Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH) je u ponedjeljak u Mostaru održala press konferenciju na kojoj se osvrnula na rezultate lokalnih izbora, ali i na kaznu od 30.000 maraka koju je toj stranci izrekla Centralna izborna komisija (CIK) BiH ...

... zbog plakata u Posušju na kojemu su se nalazila obilježja Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) i pozdrava „Za dom spremni“.

- Naša podružnica u Posušju na svojim jumbo plakatima je istaknula grb HSP-a te insigniju HOS-a, odnosno Hrvatskih odbrambenih snaga na kojoj se nalazi natpis „Za dom spremni“. U odluci CIK-a stoji da su oni, na osnovu teksta na portalu Klix.ba, došli do informacije da su u Posušju osvanuli ovi plakati te da su podnijeli prijavu protiv HSP BiH - rekao je predsjednik HSP-a BiH Nikola Raguž.

Raguž je kazao kako je CIK u svom obrazloženju naveo da spomenuti pozdrav simbolizira mržnju prema Srbima, Romima, Židovima i drugim grupama, ali da niko od navedenih grupa nije prijavio ovaj plakat radi mržnje.

- Ne postoji nikakva prijava javnosti niti je javnost pokazala da je sa ovim plakatom uznemirena. Niko od Srba, Roma ili Židova nije prijavio govor mržnje niti bilo kakvu uznemirenost, odluka je donesena isključivo na osnovu teksta objavljenog na portalu Klix. Želimo jasno reći da je portal Klix jedan od najvećih sijača mržnje u BiH, a to se jasno vidi po komentarima na njihovom portalu. Ovdje se radi o subjektivnom zaključku bez bilo kojeg dokaza, što smatramo da nije ni pravno ni stvarno održivo – poručio je Raguž.

On je dodao kako je pozdrav „Za dom spremni!“, zapravo, antifašistički pozdrav.



- Pozdrav „Za dom spremni“ je postao antifašistički, jer je srpsko-četnička agresija na BiH i RH imala je sva obilježja fašizma, uključujući strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. Osuđujemo izlaganje Suada Arnautovića koji u svom obrazloženju na sjednici CIK-a BiH izjednačuje Drugi svjetski rat i Domovinski rat. Pitamo ko si ti Suade i odakle tolika hrabrost da izjednačiš Drugi svjetski i Domovinski rat. Ovo je očiti govor mržnje prema hrvatskom narodu - kazao je predsjednik HSP-a BiH.

Pozdrav „Za dom spremni“ u BiH može zabraniti samo Parlament BiH, kazao je Raguž, te dodao kako po njegovim saznanjima, državni parlament to do sada nije učinio.

Rezultati izbora

Komentarišući rezultate koje je HSP BiH ostvario na lokalnim izborima, Raguž je izrazio zadovoljstvo podrškom birača koju je te stranka dobila.

- Na nedavno održanim lokalnim izborima i prema zastupljenosti u gradskim i općinskim vijećima HSP BiH se pozicionirao kao treća stranku u Hrvata, i jedina stranka u Hrvata koja ima trend raste. Ispred nas se nalazi HDZ BiH i HDZ 1990, a iza nas su „republikanci“ i dalje da ne nabrajamo. Kad uzmemo koliko smo novca potrošili onda mogu slobodno reći da je ovo umijeće – smatra Raguž.

Nabrojao je kako je HSP BiH u Orašju druga snaga, da su se u Čitluku vratili u općinsko vijeće nakon osam godina te kako su se vratili i u Gradsko vijeće Širokog Brijega te u Kreševo.

- U Novom Travniku smo napravili izvrstan rezultat s osvojena dva mandata iako smo se potiho nadali da bi mogli doći i do trećeg. HSP BiH sudjeluje u političkom životu u kantonima od Posavine, HNK-a, ZHK-a, Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Srednje Bosne i na taj način pokazujemo da vodimo ozbiljnu politiku i brigu za svakog hrvatskog čovjeka na području čitave BiH. Smatramo da ne može vodit ozbiljnu politiku stranka koja se pojavljuje u samo jednom gradu ili jednom kantonu – kazao je predsjednik HSP-a BiH.

Rekao je i kako je na izborima bilo jako puno nepravilnosti te kako su podnijeli zahtjeve za ponovno brojanje na nekoliko mjesta.

Također, poručio je kako se HSP BiH već priprema i za parlamentarne izbore.

- Hrvatska stranka prava odmah kreće sa radom na jačanju stranačke infrastrukture i pripremama za parlamentarne izbore. HSP je potreban hrvatskom narodu baš sada kada su mu ugrožena temeljna ljudska i naravno politička prava. Naš put je tradicionalan, a naš cilj je usmjeren ka budućnosti. BiH vidimo samo kao zemlju tri jednakopravna naroda, koja je članica EU i NATO saveza – zaključio je Raguž.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo