28.10.2024 / 11:59 BiH - Sarajevo

Konferencija o pravnom statusu vakufa i njihovom značaju kroz historiju

Konferencija o pravnom statusu vakufa i njihovom značaju kroz historiju
Foto: FENA
Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Univerzitetom Ibn Haldun iz Republike Turske, danas u Sarajevu organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom "Pravni status vakufa u Bosni i Hercegovini i Republici Turskoj: Komparativna perspektiva".

Konferencija će se baviti ključnim temama iz oblasti pravne historije, građanskog i upravnog prava, a u njenom fokusu su i važni projekti revitalizacije i unapređenja vakufa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Turskoj.

Ovaj jednodnevni događaj okupio je vodeće pravne i akademske stručnjake iz Bosne i Hercegovine i Turske, kako bi raspravljali o pravnom statusu vakufa, njihovom značaju kroz historiju, te izazovima i mogućnostima u njihovom daljem razvoju.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na pres-konferenciji je naglasio da "ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da se analiziraju  pravni okviri vakufa u obje zemlje".

-  Iako su i Bosna i Hercegovina i Turska sekularne države, Turska ima jasno definisan zakon o vakufima, dok se u Bosni i Hercegovini suočavamo sa pravnim paradoksom,  naš pravni sistem ne priznaje vakufe, ali oni u praksi postoje i funkcionišu. Cilj ovog skupa, kao i svih dosadašnjih, ali i budućih, jeste iznalaženje rješenja kako ove vakufe, koji u praksi postoje, vratiti u pravni sistem države, odnosno dati im pravni okvir kakav imaju u zemljama gdje vakufi stoljećima egzistiraju – izjavio je Zajimović.

Naglasio je  da zakon o restituciji još uvijek nije donesen, te da je i dalje sva oduzeta imovina, u svim dosadašnjim  političkim sistemima, još uvijek u rukama države i drugih fizičkih i pravnih lica.

- Kada govorimo o uzurpaciji  vakufa od strane općina onda mislimo na donošenje novih zakonskih ili podzakonskih rješenja, koja imaju za cilj uzurpaciju onoga što je već u rukama općinskih struktura ili sasvim novih vakufskih nekretnina zbog kojih mi ulažamo proteste  ili vodimo sudske sporove. Takvih je slučajeva, nažalost, u cijeloj BiH veoma mogo i zbog toga mislimo da je zakon o restituciji, odnosno o denacionalizaciji nužan u državi BiH, kako bismo sve te istorijske nepravde na neki način ispravili i zadovoljili sve one kojima je imovina bespravno oduzeta – kazao je Zajimović.  

Viša asistenca na pravnom Fakultetu UNSA i jeina od domaćina današnje konferencije Amila Svraka -  Imamović kazala je da je pitanje povratka, ne samo vakufa već općenito zadužbina koje su pripadale i drugim religijama, mora biti riješeno kako bi BiH mogala postati člalnica EU.

- Restitucija je jedan od uvijeta, odnosno promjena koje naš pravni sustem mora prevazići da bi ispunio uslove koje EU postavlja pred nas. Pravi primjer je Republika Hrvatska, koja je to najidealnije riješila, međutim u BiH je komplikovana situacija jer je te imovine zaista mnogo i vrijednost je velika. U BiH u prvom redu ne postoji volja da se zadužbine vrate onima kojima zaista pripadadju, a to su vjerske zajednice u BiH – kazala je Svraka-Imamović.

Afra Uysal sa Pravnog fakulteta Univerziteta Ibn Haldun iz Turske na konferenciji će  govoriti o "Historijskom razvoju osmanskog prava vakufa u Rumeliji i Anadoliji".

- BiH i Republika Turska imaju zajedničko istorijsko nasljeđe kadaje govorimo o vakufima. Naravno, došlo je do  promjena usljed političkih struktura,  međutim sad se ide korak po korak, vrše se određene reforme i cilj ove konferencije je upravo da navedemo te sličnosti i razlike i da vidimo na koji način se te moderne promjene mogu izvršiti  – kazala je Uysal.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo