28.10.2024 / 11:30 BiH - Demantovali tvrdnje

Iz BAGS-a odgovorili Uku i Bošnjaku: Zbog vas kasni grijanje u Vogošći

Iz BAGS-a odgovorili Uku i Bošnjaku: Zbog vas kasni grijanje u Vogošći
Foto: Vijesti.ba
Zbog, kako navode, činjenično i pravno neutemeljenih izjava Premijera KS Nihada Uka i Ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uredenja i gradenja KS Bojana Bošnjaka, iznesenih u proteklom periodu, a koje se odnose na poslovanje kompanije “BAGS-ENERGOTEHNIKA” d.d. Vogošća, iz ove firme su se obratili javnosti.

Navode da izjave koje su iznesene, posebno u vezi sa uzrocima kašnjenja početka grijne sezone u Vogošći zbog neosiguranih sredstava za nabavku energenta od strane Vlade KS, zahtijevaju pojašnjenje radi istinitog izvještavanja javnosti.

Njihovu poruku prenosimo u cijelosti:

1. Iskustvo i Poslovanje BAGS-ENERGOTEHNIKA

"BAGS-ENERGOTEHNIKA" d.d. Vogošća je društvo koje se više od 35 godina bavi isporukom toplotne energije za građane, javne ustanove i privatne kompanije unutar općine Vogošća, te snabdijevanjem vodom i toplotnom energijom kompanija unutar stare industrijske zone Unis Pretis duže od 50 godina. Od neuspjele privatizacije iz 2000. godine, koja je poništena krajem 2007. godine, kompanija, koja je dvotrećinski u vlasništvu Vlade KS, zbog zastarjelog sistema zagrijavanja i pasivnog odnosa većinskog vlasnika, u stalnoj je potrebi za sufinansiranjem proizvodnje toplotne energije od strane Vlade KS isključivo i namjenski za nabavku energenta (mazuta). U periodu od 2014. do 2023. godine, Vlada KS i resorno Ministarstvo sufinansirali su nabavku energenta u iznosu od 12.867.563,12 KM za potrebe grijne sezone, nakon čega je društvo provodilo postupak javnih nabavki za nabavku energenta.

2. Predložena rješenja za unapređenje sistema

Godinama su predlagana različita rješenja za rješavanje pitanja vlasničke strukture, ponovljene privatizacije, kao i prijedlozi za izmjenu sistema grijanja uvođenjem ekološki prihvatljivih sistema poput gasifikacije ili toplotnih pumpi. U 2023. godini završen je proces javne nabavke i odabira izvođača radova za implementaciju novog sistema toplotnih pumpi, a sredstva su budžetom obezbijeđena. Međutim, iz sebi poznatih razloga, Vlada KS obustavila je ovaj proces, čime je spriječeno uvođenje savremenih energetskih sistema koji su, uz ekološke prednosti, znatno efikasniji i ekonomičniji u odnosu na postojeći sistem, te ne bi dolazilo do zastoja i problema sa nabavkom energenta, da je došlo do implementacije projekta toplotnih pumpi.

3. Neadekvatno upravljanje od strane većinskog vlasnika

Kao dioničko društvo, poslujemo prema strogo definiranoj zakonskoj regulativi. Imajući u vidu da je Vlada KS dvotrećinski vlasnik društva, resorno Ministarstvo, kojim upravlja Ministar Bošnjak, proteklih nekoliko mjeseci tri puta se oglušilo o saziv za skupštinu dioničara. Napominjemo da se skupština društva ne može održati bez predstavnika Vlade KS, čime se društvu nanosi direktna šteta i dodatno otežava redovno poslovanje, a što je vrhunac neodgovornosti vlasnika prema društvu.

4. Nedostatak posvećenosti Ministra Bošnjaka

Zabrinjava činjenica da Ministar, koji je na funkciji gotovo godinu i po, nikada nije posjetio firmu, iako je višestruko i usmeno i pismeno pozivan na sastanke, koje je svjesno ignorisao. Ministarstvo je redovno i temeljito pismeno izvještavano o svim aktivnostima kompanije, ali je evidentno elementarno nepoznavanje Ministra u vezi s poslovanjem društva, kao i njegova nezainteresovanost za rješavanje problema građana općine Vogošća te zakonske obaveze kao predstavnika većinskog vlasnika.

5. Sprovođenje ranijih sporazuma

Podsjećamo Ministra da je krajem 2023. godine lično potpisao sporazum o sufinansiranju nabavke mazuta za grijanje. Premijer Nihad Uk također je 18.12.2023. godine potpisao Zaključak kojim je obezbijeđeno 500 tona mazuta iz robnih rezervi kompaniji “BAGS-ENERGOTEHNIKA” d.d. Vogošća za potrebe grijne sezone, a što sada osporavaju i ne žele da urade.

6. Transparentnost u komunikaciji s građanima

Menadžment firme, zajedno s Načelnikom općine Vogošća gosp. Migdadom Hasanovićem, održao je sastanak s predstavnicima građana Vogošće. Na sastanku su prezentovane sve relevantne i dokumentovane činjenice u vezi s nemogućnošću nabavke mazuta, te su prezentovane aktivnosti koje je društvo provelo tokom ljetne sezone za pripremu postrojenja i sanaciju brojnih kvarova i gubitaka energije, kako bi se osiguralo odgovorno poslovanje i pružanje kvalitetne usluge građanima, javnim institucijama i firmama u općini Vogošća.

7. Stabilizacija poslovanja i finansijska odgovornost

Podsjećamo Ministra da je menadžment BAGS-a u proteklih osam godina sanirao dugove prema zaposlenima, dobavljačima i poreznim institucijama, koji su nastali prije 15 i više godina, te stabilizirao poslovanje uz redovno plaćanje svih obaveza, uključujući plate i doprinose zaposlenima. Menadžment je također iz vlastitih sredstava finansirao iznos PDV-a na subvencije Vlade KS i nabavku ekološki prihvatljivih kotlova na plin čija implementacija se očekuje od grijne sezone 2025/26.

8. Odbijanje nezakonitih postupaka

Iako je Ministarstvo u nekoliko navrata tražilo drugačije, menadžment BAGS-a ne želi kršiti zakon provodeći postupak javne nabavke za energent za grijnu sezonu bez osiguranih sredstava za tu namjenu. Pozdravljamo inicijativu Ministra i Premijera KS i izražavamo zahvalnost za potrebu pozivanja Ureda za borbu protiv korupcije KS da ispita sve okolnosti i odgovornost svih učesnika. Pozivamo Ured da temeljem sve dokumentacije i korespondencije utvrdi činjenično stanje.

9. Ekonomska važnost grijanja kompanije VW

“BAGS-ENERGOTEHNIKA” d.d. Vogošća snabdijeva grijanje za firmu VOLKSWAGEN d.o.o. Vogošća, a koja je od krucijalne važnosti za KS i Bosnu i Hercegovinu, a čime ostvaruje prihode kroz formiranje tržišne cijene. Ova saradnja je od ključne važnosti, budući da kompanija VOLKSWAGEN d.o.o. Vogošća zapošljava nekoliko stotina radnika, omogućavajući BAGS-u redovno izmirenje svojih obaveza a isti doprinosi stabilnosti lokalne ekonomije.

10. Poziv na odgovornost i aktivno uključivanje Vlade KS

Na kraju, u cilju osiguranja sredstava za grijanje građana općine Vogošća, a u skladu s praksom proteklih 14 godina, koja je vrlo dobro poznata i Ministru i Premijeru, pozivamo resorno Ministarstvo i Vladu KS da, kao većinski vlasnici, preuzmu odgovornost, deblokiraju procese koje su sami blokirali te se aktivno uključe u donošenje rješenja u interesu građana i institucija općine Vogošća.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo