26.10.2024 / 14:35 BiH - Naslage blata

Potresne fotografije iz džamije u Donjoj Jablanici otkrivaju razmjere katastrofe

Prizori iz unutrašnjosti džamije u Donjoj Jablanici tragično svjedoče o prirodnoj katastrofi koja je pogodila ovo mjesto početkom mjeseca, kada su živote izgubile 19 osoba.

Imam džemata Donja Jablanica, Semir ef. Jahić, koji je u posljednjim trenucima sa svojom porodicom uspio pobjeći i spasiti se tokom katastrofalne noći između 3. i 4. oktobra, prvi put se vratio u džamiju 23 dana nakon nesreće. Prizore koje je zatekao zabilježio je potresnim fotografijama.

Molitveni prostor u donjem dijelu džamije i dalje je pod dvometarskim naslagama blata. Pogled sa balkona, poznatog kao mahfila, s kojeg žene obično prate molitvu, otkriva gomile blata i otpada koji prekrivaju cijelu unutrašnjost.

Džamija je sada potpuno neprepoznatljiva - zidovi su oštećeni, minber oboren, a džamijski luster polomljen. Posebno upečatljiv detalj je ahmedija koja uspravno stoji na urušenom minberu, još uvijek bijele boje, kao simbol vjerske dužnosti usred ruševina.

"Džamija je zatrpana muljem i nakon 23 dana od katastrofe. Kao simbol ovog stradalog mjesta, ona i dalje stoji, ali pitanje za nadležne je - kada će joj se osigurati pristup i tretirati je kao dio naselja?" napisao je ef. Jahić na svom profilu.

U poplavama i klizištima koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, poginulo je najmanje 27 ljudi, uključujući 19 osoba u Jablanici, pet u Konjicu i tri u Fojnici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo