28.10.2024 / 17:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Haso Halilović: Penzioneri očekuju jednokratnu pomoć uz novembarsku penziju

Haso Halilović: Penzioneri očekuju jednokratnu pomoć uz novembarsku penziju
Foto: Vijesti.ba
Besmisleno je pričati o visini potrošačke korpe u BiH, dok stotine hiljada penzionera živi od 573 KM minimalne penzije, kaže za Vijesti.ba, predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera TK, Haso Halilović.

Konstantna poskupljenja osnovnih životnih potrepština, najviše pogađaju penzionere kako one sa minimalnom, tako i one sa prosječnom samostalnom penzijom.

„Cijene prehrambenih artikala, javnog prevoza, lijekova, cijene energenata , sve to negativno utiče na kompletan život penzionera. Šta se to radi, meni je jako teško dati odgovor“, kazao nam je Halilović.

Penzioneri, zbog teške situacije traže izmjenu Zakona o PIO, kojim bi se vezao rast penzija sa rastom plata u FBiH.

„U cijeloj regiji su penzije vezane za rast plata. Penzije se dva puta godišnje usklađuju sa platama u svim zemljama okruženja, to se samo ne radi kod nas. Također tražimo izmjenu jednog člana ovog Zakona po kojem bi Vlada FBiH mogla samostalno donositi odluku o vanrednom povećanju penzija“, dodaje naš sagovornik.

Iako je najavljen protest penzionera za polovinu septembra, taj datum je prolongiran da bi Vlada FBiH imala dovoljno vremena da pripremi izmjenu Zakona o PIO.

„Ukoliko se to ne desi, mi ćemo odrediti novi datum i održati proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Mi očekujemo i isplatu jednokratne pomoći koja se trebala desiti sada 5. novembra, međutim nije još urađen rebalans. Jednokratnu pomoć očekujemo uz novembarsku penziju, a to je 5. decembra“, istakao je predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera TK, Haso Halilović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo