30.09.2024 / 12:03 BiH - Šta dalje?

Ilidža uskoro daje saglasnost za XII transverzalu?

Ilidža uskoro daje saglasnost za XII transverzalu?
Foto: Vijesti.ba
Općina Ilidža ubrzo bi mogla dati urbanističku saglasnost za izgradnju XII transverzale, jedne od saobraćajem najopterećenijih dionica na prostoru KS koja povezuje Stupsku petlju, odnosno Sarajevsku zaobilaznicu i Međunarodni aerodrom.

Ovu informaciju potvrdio je nedavno gostujući u "Vijesti.ba podcastu" načelnik Ilidže Nermin Muzur.

„Struka je pronašla prijedlog idejnog rješenja i ukoliko kao takvo bude izvodljivo s aspekta saobraćaja i nama dostavljeno, mi smo spremni da damo saglasnost i da krenemo u realizaciju“, rekao je Muzur.

Kako se radio o trasi koja prolazi kroz dvije općine, a većim dijelom se nalazi na području općine Ilidža, najznačajniji objekat i kružna raskrsnica planirano je da se nalaze na području općine Novi Grad u neposrednoj blizini TC Bingo i rasadnika KJP Park, tačnije na križanju sa budućom Južnom longitudinalom. Međutim, kako se radi o planu starom preko 20 godina i kako su na ovom području u tom periodu nikla nova velika naselja, poput onog na Stupu, potrebe su se na terenu izmijenile. Tako je Ilidža zatražila novo rješenje, a sada ga je I dobila u vidu posebnih isključenja i poptuno nove saobraćajnice prema Stupu koja bi imala spoj sa XII transverzalom.

Nakon ishodovanja potrebnih saglasnosti očekuje se da Vlada FBiH i Kanton Sarajevo osiguraju finansijska sredstava, kako bi građani KS konačno dočekali radove na ovih 1,5 kilometara ceste.

Sve dok se to ne desi, glavni grad BiH na ovom dijelu ostaće zaglavljen u nepodnošljivim gužvama, a svi oni koji prolaze ovom dionicom, od građana do turista svjedočiće ruglu grada i oličenju bezakonja u vidu prljavih, oskudnih i prašnjavih štandova na Stupskoj pijaci.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo