30.09.2024 / 14:10 BiH - Banjaluka

Nastavnici osnovali udruženje: Učenici prave haos, misle da im 'niko ne može ništa'

Nastavnici osnovali udruženje: Učenici prave haos, misle da im 'niko ne može ništa'
Foto: FENA

Nakon nagomilanih problema sa jednim učenikom devetog razreda u jednoj banjalučkoj osnovnoj školi koji je eskalirao proljetos, nastavnici su shvatili da nemaju društvenu podršku pa ni od sindikata.

- To nije jedinstven problem. Svaka škola ima takve probleme, odnosno oko pet odsto djece koja pravi probleme, a niko im ne može ili neće ništa. Problemi se guraju pod tepih, a naše nezadovoljstvo samo raste. Jedna naša koleginica je to najbolje opisala riječima kako se ne zna ko više vene, nastavnici ili đaci, odnosno da se ne zna ko više čeka da zazvoni zvono za kraj časa, kazao je Feni nastavnik Danijel Mihić.

On potvrđuje da su se prosvjetni radnici udružili i prije nekoliko dana u banjalučkom Domu omladine osnovali udruženje „Ipak se okreće“ koje ima cilj zaštitu prava nastavnika, iniciranjem izmjene propisa i u pogledu discipline učenika, ali i kada je u pitanju zapošljavanje nastavnika koje je „obesmišljeno zbog partijskog zapošljavanja“.

Kap koja je prelila čaču, kako priča Mihić, je ta što je u školi u kojoj radi jedan učenik problematičnog ponašanja vrijeđao nastavnike, a Mihiću je „opsovao majku“.

- Taj učenik je za manje od pola jednog polugodišta imao 22 upisa zbog ponašanja. Hodao je po stolovima, pravio je haos. Međutim, iz nekog razloga nije izbačen iz škole, a sam učenik mi je rekao kako mu je majka rekla da mu ne možemo ništa, tvrdi Mihić.

On podsjeća da su zbog tog učenika stalno bile sjednice u školi, ali da nadležni nisu mogli ili nisu htjeli da pomognu nastavnicima, pa su pozvali i Sindikat obrazovanja.

- Međutim, predsjednik Sindikata obrazovanja, kojem smo objasnili i koji zna da smo kao vreće koje nabija kako ko stigne, nije htio ni da čuje za protest, mlatio je papirima i govorio kako se izborio za povećanje procenata. Govori samo o platama, a ništa o fizičkoj i mentalnoj ugroženosti profesora, dodaje Mihić.

Sutradan su nastavnici te škole, njih oko 50, istupili iz sindikata i odlučili da se udruže kako bi zaštitili sebe i svoju struku.

Mihić ističe kako je 95 učenika „zlatno“, ali da je u razredu dovoljno da su jedan-dva učenika koji narušavaju disciplinu i da ispaštaju svi ostali, i nastavnici, i đaci i roditelji, ali i cijelo društvo.

- Proširili smo priču među nastavnicima u Banjoj Luci. Vjerujte, u svakoj školi su isti ovi problemi. Ako problematičan učenik i bude kažnjen, dešava se da roditelji angažuju advokata koji nađe neke rupe jer su, navodno, pravilnici u koliziji sa zakonima. U takvim uslovima se ne može raditi i problemi se moraju konačno rješavati. Ne samo zbog nas nastavnika, već zbog djece i njihovih roditelja koji ovo ne zaslužuju, ističe Mihić.

Naredni korak ovog udruženja, u kojem su za sada banjalučki nastavnici, profesori sa fakulteta, ali i vaspitači iz predškolskih ustanova, jeste širenje mreže širom RS, odnosno kroz njenih šest regija.

- Trebala je samo jedna iskra da pokrene ovo. Decenijama je prosvjetni radnik na vjetrometini, on ima pet frontova dok uđe u učionicu. Samo pet odsto je bahatih roditelja i đaka koji koncepciju potpuno narušavaju, pa se ne stignemo baviti zlatnom djecom. Non stop se bavimo pojedincima koji su zaštićeni na ovaj ili onaj način. Ne smijemo to više dozvoliti, zaključuje Mihić.

Mihić je predsjednik Skupštine Udruženja "Ipak se okreće".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo