30.09.2024 / 14:21 BiH - Sarajevo

Delić s timom Svjetske banke: Fokus na socijalnoj karti i podršci zapošljavanju žena

Delić s timom Svjetske banke: Fokus na socijalnoj karti i podršci zapošljavanju žena
Foto: FENA

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić primio je danas delegaciju Svjetske banke, u povodu izmjene koordinatora u timu Svjetske banke zaduženom za saradnju sa tim ministarstvom.

Ova posjeta bila je i prilika za produbljivanje partnerstva između Ministarstva i Svjetske banke, te za razmatranje najvažnijih projekata od zajedničkog interesa.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena projektu socijalne karte, jednom od najvažnijih projekata Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ministar Delić naglasio je važnost finalizacije pregovora i pokretanja ovog projekta, za što je već upućeno pismo namjere premijeru Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se započela realizacija ugovora sa Svjetskom bankom.

- Socijalna karta ima za cilj unaprijediti efikasnost socijalnih davanja i osigurati pravičniji pristup korisnicima kroz digitalizaciju i bolju povezanost svih relevantnih institucija. U projektu će, osim Svjetske banke, učestvovati i partneri poput UNDP-a, koji već sarađuju na digitalizaciji unutar Ministarstva - podsjetio je ministar Delić.

Svjetska banka će Ministarstvu u narednim danima predočiti tromjesečni i šestomjesečni plan aktivnosti na izradi socijalne karte, dok Ministarstvo planira u najkraćem roku formirati radnu grupu za izradu Zakona o socijalnoj karti Federacije BiH, koji je osnova za izradu socijalne karte.

Tokom radnog sastanka razgovaralo se i o Drugom projektu podrške zapošljavanju (ESP2) s posebnim fokusom na neaktivne i nezaposlene žene koje su na evidencijama službi za zapošljavanje, ali se iz različitih razloga ne prijavljuju na dostupne programe službi za zapošljavanje.

Svjetska banka u saradnji s UN Women trenutno provodi istraživanje koje uključuje 16 radnih grupa na nivou Bosne i Hercegovine, kako bi se identificirali razlozi zašto ova grupa žena ne ulazi na tržište rada, te pronašli načini kako ih aktivirati.

Ustrajavanjem na ovim značajnim projektima Ministarstvo rada i socijalne politike pokazuje suštinsku opredijeljenost da, kroz stratešku saradnju sa Svjetskom bankom i drugim međunarodnim partnerima, unaprijedi socijalne i ekonomske prilike u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo