25.09.2024 / 19:53 BiH - Vijesti.ba na licu mjesta

Otkriven spomenik kralju Tvrtku u Banjaluci, Stanivuković srbovao

U Banjaluci je otkriven spomenik Tvrtku I Kontromaniću, rad vajara Bojana Mikulića.

„Naš grad je dobio još jedno, potpuno novo mjesto za uživanje i još jednu ambijentalnu cjelinu, koja je smještena u blizini tvrđave Kastel, a u sklopu najveće kružne raskrsnice“ - naveli su iz gradske uprave.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je prilikom otkrivanja spomenika da je ovo posljednji dan u budućnosti Banjaluke kada će ovaj dio grada biti u mraku, navodeći da su prethodne gradske uprave u mraku čuvale ne samo vladare iz prethodnog perioda već i uži dio centra Banjaluke.

„Vraćamo se svojim korjenima. Ovaj spomenik je svjedočanstvo korijena srpskog naroda u Bosni i Hercegovini“ – rekao je Stanivuković, predstavljajući Tvrtka I Kotromanića kao srednjevjekovnog srpskog vladara.

Organizovan je i koncert „Feničkih bisera“. Otvaranju parka i spomenika prisustvovalo je oko dvije stotine ljudi.

Spomenik kralju Tvrtku postavljen je i u Sarajevu, preko puta zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za njegovo postavljanje u Banjoj Luci je uslijedila upravo nakon postavljanja u glavnom gradu BiH, kada je Stanivuković kazao da će on "ispraviti nepravdu koju je Sarajevo učinilo".

Kralj Tvrtko I Kotromanić je posljednji bosanski ban, koji je s tom titulom vladao od 1353. do 1377, a zatim prvi bosanski kralj koji je okrunjen 1377. i vladao do 1391. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo