28.09.2024 / 08:03 BiH - Ministar vanjskih poslova

Konaković u New Yorku sa zvaničnicima Češke, Bugarske, i Alžira

Konaković u New Yorku sa zvaničnicima Češke, Bugarske, i Alžira
Foto: Ustupljena fotografija
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković se 27. septembra 2024. godine, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, u odvojenim susretima sastao sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavským, ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Ivanom Kondovom, i ministrom vanjskih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu Demokratske Narodne Republike Alžira Ahmedom Attafom.

Ministar Konaković je sagovornike informisao da je odluka Evropskog savjeta o početku pregovora sa BiH veliko postignuće za BiH ali i obaveza institucija da nastave sa procesima reformi. BiH je u potpunosti opredijeljena za članstvo u Evropskoj uniji, to je aktivnost za koju postoji potpuni konsenzus svih, te u skladu sa tim postoji i opredijeljenost za ispunjavanje svih 14 prioriteta. Ministar je istakao da je BiH u pripremnoj fazi pregovora o pristupanju EU, u procesu skrininga, te da je BiH dostavila Evropskoj komisiji pitanja institucija BiH u vezi sa prvim klasterom. Kada je u pitanju program EU Plan rasta za Zapadni Balkana, ministar je izrazio nadu da će nekoliko preostali tačaka biti uskoro usaglašeno, s obzirom da se radi uglavnom o tehničkim pitanjima, tako da i BiH bude uključena u program.

Ministar Konaković je zahvalio ministru Lipavskom na kontinuiranoj podršci BiH od Češke Republike u procesu pridruživanja EU. Dva sagovornika su se složila da je potrebno ojačati zajedničke aktivnosti na promociji investicionih potencijala BiH. Organizovanje susreta poslovnih zajednica gdje bi bili predstavljeni konkretni projekti u oblastima koje su od interesa za Češku, kao što je mašinska i automobilska industrija, metalurgija, električna i hemijska industrija, bi mogli dovesti do jačanja ekonomskih veza, a što je od prvenstvenog interesa za BiH.

Ministar Konaković je bugarskom kolegi Kondovu rekao da BiH visoko cijeni odličnu biltarelanu saradnju naših zemalja, ali i saradnju u međunarodnim multilateralnim tijelima koja se oslikava i kroz međusobnu razmjenu podrške za kandidate u raličitim međunarodnim institucijama. Značajna je podrška Bugarske i kroz podršku Misiji EUFOR u BiH gdje Bugarska učestvuje sa kontigentom od 121 pripadnika.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Alžira Attafom, ministar Konaković je pozdravio otvaranje ambasade Alžira u BiH, te naglasio da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o otvaranju Ambasade BiH u Alžiru i da su u toku aktivnosti na rješavanju finansijskih i tehničkih pitanja kako bi to diplomatsko predstavništvo bilo stavljeno u funkciju. Obostranim otvaranjem diplomatskih predstavništava bi se stvorili poboljšani uslovi za razvoj svih oblika saradnje. Ministar Konaković je istakao da BiH ima poseban interes za saradnju o oblasti energetike, prvenstveno snabdijevanju gasom, te mogućnosti izvoza gasa iz Alžira u BiH koja bi mogla biti centar za distribuciju prirodnog gasa ostalim potrošačima. Sa druge strane, Alžir, kao veliki uvoznik hrane, bi mogao naći interes za uvoz prehrambenih proizvoda iz BiH, posebno onih koji posjeduju međunarodni halal sertifikat, ali i proizvoda hemijske i farmaceutske industrije.

Ministar Konaković je sa sagovornicima razmijenio mišljenje o regionalnim odnosima u zemljama Zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi, ali i o aktuelnoj političkoj i bezbjedonosnoj situaciji u Evropi i svijetu, prvenstveno o kriznim žarištima u Ukrajini i Palestini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo