28.09.2024 / 11:00 BiH - Sarajevo, Banjaluka...

Evropska noć istraživača obilježena i u BiH: Čuda nauke u 11 bh. gradova

Jedanaest gradova širom Bosne i Hercegovine obilježilo je zabavnu naučnu noć u sklopu Evropske noći istraživača.

U Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Neumu, Sarajevu, Travniku, Trebinju i Tuzli, učesnici su imali priliku učestvovati u dinamičnim edukativnim i zabavnim programima usmjerenim na približavanju nauke i inovacija posjetiteljima svih uzrasta, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropska noć istraživača, najveća evropska naučna manifestacija koja je posvećena obilježavanju i komuniciranju nauke i naučnih dostignuća, organizovana je 27. septembra u 25 zemalja širom Evrope, uključujući Bosnu i Hercegovinu, i procjenjuje se da je privukla 1,5 miliona posjetilaca širom kontinenta.

- Ovakav događaj u 11 bh. gradova zahtjeva dosta planiranja, posvećenosti i strasti i želio bih odati priznanje naporima naših bh. partnera koji su učinili da ovaj događaj postane stvarnost. Jasno je da postoje mnogi talentirani ljudi u ovoj zemlji kojima je stalo do nauke, istraživanja i inovacija i drago mi je da je Evropska unija u mogućnosti da podrži ove napore. Naučnici i istraživači predvode procese rješavanja nekih od najvećih izazova s kojima se suočavamo. Oni će pomoći u liječenju bolesti kao što je rak i pomoći u suočavanju s izazovima koje predstavljaju klimatske promjene. Učešćem u programu Horizon Europe Bosna i Hercegovina ima pristup EU fondovima za istraživanje i inovacije, a već je dobila finansiranje za 45 projekata u vrijednosti od sedam miliona eura - rekao je šef Komunikacija i portparol Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand.

Evropska noć istraživača okupila je istraživače, studente i porodice, stvarajući uzbudljivu atmosferu ispunjenu radoznalošću i otkrićima. Interaktivne izložbe, radionice i demonstracije omogućile su učesnicima da istraže različite naučne discipline, od biologije i hemije do fizike i tehnologije. Ovaj praktični pristup nije samo izazvao interesovanje za naučna istraživanja, već je podstakao i dublje razumijevanje procesa istraživanja.

Pored interaktivnih aktivnosti, lokalni istraživači su predstavili svoj rad i rezultate, ističući značaj obrazovanja i inovacija u rješavanju društvenih izazova. Učesnici su kroz diskusije i prezentacije saznali o revolucionarnim istraživanjima koja se odvijaju u Bosni i Hercegovini i kako ona doprinose globalnoj naučnoj zajednici.

Evropska noć istraživača održava se svake godine širom Evrope od 2005. godine, a trenutno je podržana kroz Horizon Europe, najveći EU program za istraživanje i inovacije. Evropska noć istraživača naglašava važnost nauke i obrazovanja u pokretanju napretka i poboljšanju života. Povezujući istraživače sa javnošću, događaj podstiče kulturu radoznalosti i ohrabruje buduće generacije da se bave naukom.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo