22.09.2024 / 18:39 BiH - Sarajevska konferencija

Stručnjaci upozorili: Zapadni Balkan bi mogao biti sljedeća fronta Putina

Nakon svečanog otvorenja u petak i dva dana intenzivnog programa, okončana je druga Sarajevska sigurnosna konferencija.

Glavni grad Bosne i Hercegovine ugostio je vodeće evropske i američke zvaničnike, diplomate, stručnjake za sigurnost, profesore, novinare, te druge eksperte i praktičare iz više od 15 zemalja. Program Konferencije obuhvatio je šest tematskih panela, pet stručnih izlaganja, i dvije diskusije, na kojima se, između ostalog, govorilo o odnosima Rusija ka Zapadnom Balkanu, ali i Evropi općenito, krizi u Crvenom moru, utjecaju bliskoistočnih sukoba na Evropu, odnosu Zapada ka regionu, ali i ključnom nacionalnom pitanju euroatlantskih integracija BiH.

“Svaki stručnjak kojeg smo doveli u Sarajevo predstavlja novu vezu BiH s našim najvažnijim globalnim partnerima. Diplomatski značaj ovog događaja posebno je bitan za male zemlje poput naše, koje su važna tema sigurnosnih diskusija — ali kojima često nemamo direktan pristup. Fokus ove godine bila je euroatlantska integracija BiH i regije, a danas, na zatvaranju Sarajevske sigurnosne konferencije, s ponosom mogu reći da smo na tom putu stekli mnogo novih partnera", zaključio je dr. Hikmet Karčić, direktor Sarajevske sigurnosne konferencije.

Organizator Konferencije je NewLines Institute for Strategy and Policy, na čelu s Dr. Azeem Ibrahim OBE. Dr. Ibrahim je eminentni stručnjak koji je radio u kabinetima nekolicine vlada, uključujući one Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, te je sarađivao sa svjetskim liderima na kreiranju njihovih politika. Između ostalog, radio je na izradi vanjskopolitičke strategije prethodne izborne kampanje aktualnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena. Pojasnio je kako iza cilja da u Sarajevu organizuje ovu Konferenciju po uzoru na brojne svjetske sigurnosne događaje, poput Minhenska sigurnosna konferencija, stoji duga veza s BiH i regionom. Naglasio je kako je Centar za Zapadni Balkan NewLines instituta pokrenut u vrijeme kada je Zapadna politika na Balkanu oslabila, te da ovaj Centar nije samo još jedan think tank — to je prijeko potrebna intervencija.

"Misija Centra je da pruži kreatorima politika rigoroznu, nepristrasnu analizu i konkretne preporuke koje mogu popuniti ovu prazninu u angažmanu Zapada. Cilj je da se vrati utjecaj demokratskih vrijednosti i pomogne regiji da se usmjeri ka stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu. Pa tako, Sarajevska sigurnosna konferencija nudi ključnu platformu za poticanje dijaloga između regionalnih lidera i međunarodnih aktera. Ova Konferencija nam omogućava da se direktno suočimo s rastućim autokratskim tendencijama i destabilizirajućim silama u igri, bilo da dolaze iz ruskih dezinformacionih kampanja, kineskog rastućeg ekonomskog utjecaja i slično", kazao je Dr. Ibrahim.

Program Konferencije otvoren je panel diskusijom o utjecaju Rusije, s fokusom na strategije, taktike i maligne utjecaje koje podrivaju sigurnosnu sliku regiona i šire. O toj temi su pored Dr. Ibrahima govorili general Matthew Van Wagenen, zamjenik načelnika stožera u Vrhovnom zapovjedništvu NATO snaga u Evropi (SHAPE HQ), Dr. Robert Person, profesor međunarodnih odnosa Vojne akademija Sjedinjenih Američkih Država (West Point), brigadni general u penziji Jay Janzen, direktor strateških komunikacija J10 - Vrhovna komanda savezničkih snaga za Evropu, i Dr. Harun Karčić, izvršni producent i novinar Al Jazeera Balkans.

"Kako rat u Ukrajini počinje da jenjava, NATO je izdao ozbiljno upozorenje: Balkan bi vrlo lako mogao postati sljedeća fronta za Vladimira Putina. Kremlj je ovu regiju koristio kao poligon za svoje informacione ratove, šireći dezinformacije, iskorištavajući etničke tenzije, pa čak i upotrebljavajući kulturne i vjerske institucije, poput Ruske pravoslavne crkve, kao oružje. Putinov krajnji cilj je jasan — da oslabi NATO i mirovne napore Zapada u regiji te da pozicionira Rusiju kao najpouzdanijeg posrednika u sukobima na Balkanu. Ovo ima opasne posljedice za sigurnost i politički integritet Balkana, kao i za širi evropski kontinent", kazao je kazao je Dr. Ibrahim.

NATO-ov general Van Wagenen upozorio je na promjene geopolitičkih odnosa, posebno nakon ruske invazije Ukrajine. “Ne razumijemo u potpunosti odnose Rusije sa Kinom, Sirijom, Iranom i Sjevernom Korejom. U tome leži opasnost situacije. Svjesni smo da su odnosi Rusije i Kine sve jači, da Rusija traži balističku tehnologiju Sjeverne Koreje, da kupuju iranske Shahed dronove — iza tih odnosa stoji velika razmjena obavještajnih podataka i tehnologije”, kazao je Van Wagenen.

General Van Wagenen se osvrnuo i na dugogodišnje prisustvo NATO-a u regionu, gdje je naglasio da je NATO naporno radio na očuvanju mira na Zapadnom Balkanu, težeći ka zajedničkoj viziji da buduće generacije nikada više ne dožive sukobe. "Ovaj mir je krhak i moramo ga zaštititi. NATO i naši partneri su ujedinjeni u cilju očuvanja naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Prijetnje svjetskom poretku odigravaju se na Zapadnom Balkanu na isti način kao i u ostatku Evrope i svijeta. Rat u Ukrajini nije samo borba za teritorijalnu kontrolu, već pokušaj Rusije da promijeni evropski sigurnosni poredak. Putinova invazija iz 2022. godine otkriva dublji i ambiciozniji cilj – vraćanje ruske moći i utjecaja na ovom kontinentu i šire."

Među najistaknutijim gostima Sarajevske sigurnosne konferencije je i "drugi čovjek" NATO-a, general Chris Badia, zamjenik vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za transformaciju. Na svečanom otvaranju Konferencije, general Badia je naglasio da današnji sigurnosni izazovi zahtijevaju snažan zajednički front i jačanje saradnje, ne samo unutar NATO-a, već i sa zemljama koje imaju ključnu stratešku važnost, uključujući BiH.

Sarajevsku sigurnosnu konferenciju organizovao je NewLines Institute for Strategy and Policy, u okviru rada udruženja “Institut za strateške analize Nove Linije”, te uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung ― Dijalog za Jugoistočnu Evropu.

Više informacija o Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji dostupno je na zvaničnoj web stranici.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo