27.09.2024 / 20:03 BiH - Naučni događaj

Posjetili smo 'Evropsku noć istraživača' u Banjaluci

Evropska noć istraživača je najveći evropski naučni i komunikacijski događaj, koji prikazuje raznolikost i važnost evropskog istraživanja i inovacija, kažu organizatori ove manifestacije koji podupire Evropska unija.

"Ove godine učestvuje u 25 zemalja širom Evrope, a očekuje se preko 1,5 miliona posjetilaca. U Bosni i Hercegovini, događaj se organizuje od 2012. godine, a posjetioci svih uzrasta imaju priliku da upoznaju naučnike, nauče više o njihovom radu na zanimljive načine i istraže mogućnosti karijere u akademskim krugovima. Predstavljanja nauke, demonstracije uživo, igre, kvizovi, takmičenja, izložbe ili digitalne aktivnosti pripremljene su širom Bosne i Hercegovine i Evrope", napominju organizatori Noći istraživača.

Misija organizatora je učiniti nauku dostupnu svima, probuditi istraživače i istraživačice u društvu.

"Ovogodišnja Evropska noć istraživača će staviti poseban naglasak na važnost obrazovanja, inovacija i dubokog uticaja naučnih istraživanja u našim svakodnevnim životima. Dok se suočavamo sa sve složenijim svijetom, doprinos naučnika je važniji nego ikad. Događaj će ponuditi dinamičnu platformu za mlade umove da se povežu sa istraživačima, istraže najnovije inovacije i shvate kako nauka pokreće napredak i rješava današnje izazove“, ističu organizatori.

Evropska noć istraživača podržana je kroz Horizon Europe i Marie-Curie Actions, najveći program Evropske unije za nauku, inovacije i istraživanje.

Ove godine održava se u Sarajevu, Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Konjicu, Mostaru, Neumu, Travniku, Trebinju i Tuzli. U okviru manifestacije realizuje se takmičenja srednjih škola.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo