28.09.2024 / 09:27 BiH - ANUBiH

Održan stručni skup: 'Novosti u dijagnostici i liječenju karcinoma prostate'

U prostorijama Akademije nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) je održan stručni skup s međunarodnim učešćem pod nazivom "Novosti u dijagnostici i liječenju karcinoma prostate".

Ovaj značajan događaj organizovao je Odbor za maligna oboljenja Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH, okupivši vodeće stručnjake iz Bosne i Hercegovine i regiona koji su predstavili najnovija dostignuća u oblasti dijagnostike i liječenja karcinoma prostate.

Karcinom prostate, najčešća maligna neoplazma kod muškaraca starijih od 50 godina, predstavlja globalni zdravstveni izazov, a ovaj skup pružio je priliku za razmjenu znanja i iskustava među stručnjacima iz oblasti onkologije, urologije, radiologije i javnog zdravstva.

Tokom skupa, naglašena je važnost multidisciplinarnog pristupa u tretmanu pacijenata, koji uključuje napredne dijagnostičke metode i savremene terapijske opcije. Učesnici skupa su kroz predavanja i diskusije nastojali prikazati najnovija dostignuća u liječenju karcinoma prostate, s posebnim fokusom na inovacije u terapijama, rani skrining, te značaj timskog rada u pružanju što kvalitetnije zdravstvene zaštite pacijentima.

Istaknuti predavači na skupu bili su:

- Prof. dr. sc. Timur Cerić, Klinika za onkologiju, Klinički centar Univerziteta u SarajevuMr. sc. med.
- Dr. Đenana Eminagić, Klinika za onkologiju, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
- Prof. dr. sc. Božo Krušlin, KBC Sestre milosrdnice i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, HR
- Prof. dr. sc. Benjamin Kulovac, Klinika za urologiju, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
- Prof. dr. sc. Zahid Lepara, Klinika za urologiju, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
- Doc. dr. sc. Inga Marijanović, Sveučilišna klinička bolnica Mostar
- Mr. sc. med. Sanela Vesnić, Klinika za radiologiju, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu
- Prof. dr. sc. Semir Vranić, College of Medicine, Qatar University i ANUBiH

Učesnici su istakli važnost kontinuirane edukacije i saradnje među stručnjacima iz različitih medicinskih disciplina kako bi se osigurao napredak u liječenju karcinoma prostate.

Zaključeno je da su multidisciplinarni pristupi i stalna edukacija ključni faktori za poboljšanje zdravstvene zaštite i tretmana pacijenata oboljelih u različitim stadijima ove bolesti.

Ovaj skup je još jedan korak u unapređenju stručnih znanja i kapaciteta u borbi protiv karcinoma prostate, te postavlja temelje za buduću saradnju i daljnje napretke u medicinskoj praksi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo